Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit wordt prinses Alexia's eerste officiële werkbezoek als royal

28 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Prinses Alexia gaat volgende week zaterdag, 9 september, de sleephopperzuiger Vox Alexia van Van Oord dopen in Rotterdam. Alhoewel het dopen van een schip niets bijzonders is voor een royal, gaat dit werkbezoek wél de boeken in als Alexia's eerste werkbezoek als werkende royal. Nog voor Prinsjesdag maakt ze haar eerste officiële optreden op 18-jarige leeftijd. En dat is zeker noemenswaardig.

Nu prinses Alexia 18 jaar oud is, zullen we de middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima steeds vaker gaan zien bij werkbezoeken. Aangezien de prinses dit jaar een tussenjaar heeft, kan ze in alle rust wennen aan deze nieuwe stap. En dit nieuwe avontuur begint dus volgende week met een doop van een schip in Rotterdam, de plaats waar de prinses dit jaar nog werd gemist bij Koningsdag. 

Lees verder onder de foto.

prinses-alexia-formule-1
Prinses Alexia was gisteren al aanwezig bij de Formule 1 wedstrijd in Zandvoort.

Prinses Alexia's eerste officiële optreden

Waar prinses Amalia een dag na haar 18e verjaardag een vuurdoop kreeg in de Raad van State, heeft haar zusje Alexia wat langer de tijd om te wennen aan haar taken als lid van Het Koninklijk Huis. Waar lang werd gedacht dat prinses Alexia haar eerste officiële optreden zou maken op Prinsjesdag dit jaar, begint ze dus al een week eerder met haar werkzaamheden.

Lees verder onder de foto.

willem-alexander-als-vader

Haar 'vuurdoop' is een échte doop van een schip die ligt aangemeerd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Nadat ze het schip gedoopt heeft, krijgt de 18-jarige prinses een rondleiding over het schip en gaat ze praten met de bemanningsleden. Het schip de Vox Alexia heeft natuurlijk de naam van de prinses gekregen, dus dan is de connectie met de prinses snel gemaakt. 

In de voetsporen van prinses Margriet 

Prinses Alexia is niet de eerste jonge royal die een schip gaat dopen. Prinses Margriet liet op 16-jarige leeftijd al een schip te water gaan. Het ging om de nieuwe tanker 'Mohammed Reza Sjah' die ze in het water liet gaan onder het toeziend oog van de Sjah van Perzië in 1959.

Lees verder onder de foto.

prinses-margriet-1959
Prinses Margriet laat een schip te water in 1959.

Zeven jaar later, in 1966, doopt de toen 23-jarige prinses Margriet het gelijknamige motorschip, iets wat prinses Alexia nu dus ook gaat doen. 

Lees verder onder de foto.

prinses-margriet0schip-1966
Prinses Margriet doopt het 'Prinses Margriet schip' in 1966.

Maar dat was niet haar eerste officiële optreden. Als piepjong meisje onthulde prinses Margriet al een standbeeld in Spaarndam. De prinses was toen 7 jaar oud. 

Lees verder onder de foto.

prinses-margriet-1950
Prinses Margriet onthult een standbeeld in 1950.

En in 1955, op 12-jarige leeftijd, legde Margriet de eerste steen van de nieuwe kanselarij van de Canadese Ambassade in Den Haag. Heel toepasselijk, want de Nederlandse prinses is tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada geboren. 

prinses-margriet-ambassade
1955: Prinses Margriet legt eerste steen van Canadese Ambassade in Den Haag.

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--