Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar: prinses Amalia woont niet meer in Amsterdam

13 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.

Op 17 september kwam via De Telegraaf naar buiten dat de beveiliging rondom prinses Amalia is verhoogd. Criminelen zouden het voorzien hebben op Amalia en minister-president Rutte. De RVD, de politie en het OM lieten weten geen uitspraken te doen over de beveiliging van de Prinses van Oranje.

Bedreigingen

Máxima zegt dat de bedreigingen rond de prinses "enorme consequenties" voor haar leven hebben. "Ze is het huis niet uit. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben", aldus de koningin.

De koning "kan niet omschrijven" wat de bedreigingen aan het adres van zijn dochter met hem doen als vader en vindt de situatie "echt heel zwaar". Máxima wordt "er een beetje emotioneel van". Volgens de koningin kan de prinses wel naar de universiteit. "Maar dat is het", aldus Máxima. "Misschien kan ze hele goede cijfers halen. Het heeft hele grote consequenties voor haar. Ik vind haar heel dapper."

Beveiligingsmaatregelen zijn aanzienlijk opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tijdens het persmoment ging koning Willem-Alexander ook in op het feit dat hij in de afgelopen weken meerdere keren is uitgejouwd. Hij vat het uitjouwen "niet persoonlijk op". "Ik begrijp dat dat met mijn functie te maken heeft", zei de koning.

Willem-Alexander vindt het recht op demonstreren "een groot goed" in Nederland en vindt het goed dat daar gebruik van kan worden gemaakt. "Dat dat in Nederland kan, daar moeten we trots op zijn", zei hij. "Het is goed dat mensen die een frustratie hebben, dat ook naar buiten kunnen brengen. Ze hebben het recht op demonstreren."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--