Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9x leuke weetjes over de Britse prinses Anne

15 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Ze is de enige dochter van koningin Elizabeth en prins Philip: Anne Mountbatten-Windsor. De prinses, die vandaag 73 jaar geworden is, is een van de actiefste leden van het Britse koningshuis. Maar wie is deze "Princess Royal" eigenlijk?

We kennen haar vooral als de eigenzinnige zus van koning Charles, maar wat weten we eigenlijk zelf van prinses Anne? De Princess Royal leren we kennen met deze 9 leuke weetjes. 

1. No-nonsense

anne-collage-no-nonsense.jpg

Prinses Anne is de prinses van no-nonsense. En ze is lekker eigenzinnig. Anne verschijnt liever in uniform dan in een nieuwe oufit en ze grijpt alle kansen om nieuwe ervaringen op te doen. Handen schudden met het publiek is niets voor haar, want "ik heb andere kwaliteiten," zo zegt ze. 

2. Nooit gestudeerd

princess-anne-jong.jpg

Prinses Anne heeft nooit gestudeerd. Zo vertelde zij ooit op Britse televisie dat het in haar ogen een "zwaar overschat tijdverdrijf" is. Na het afronden van haar schooltijd aan een kostschool in Kent, besloot zij haar tijd liever door te brengen in de paardensport.

3. Paardenliefhebber

anne-collage-paarden.jpg

Ze is dan ook dol op paarden. Haar vader, prins Philip, zei ooit dat "als het geen scheten laat of hooi eet, Anne niet geïnteresseerd is". Anne's liefde voor paarden bracht haar grappig genoeg wel samen met haar eerste man, Mark Phillips. Zij ontmoetten elkaar namelijk op een feestje voor paardenliefhebbers in 1968.

4. Olympische sporter

Anne en paard Goodwill op de Olympische Spelen in 1976.
Anne en paard Goodwill op de Olympische Spelen in 1976.
Anne geeft in 2017 een speech als lid van het Internationaal Olympisch Comité.
Anne geeft in 2017 een speech als lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Prinses Anne is de eerste Britse royal die heeft meegedaan aan de Olympische Spelen. Tijdens de Spelen in Montreal, Canada in 1976 reed zij met het paard van haar moeder: Goodwill. In 2012 trad dochter Zara in Anne's voetsporen door deel te nemen aan de Olympische Spelen in Londen. Prinses Anne is sinds 1988 lid van het Internationaal Olympisch Comité. 

5. Bijna gekidnapt

Prinses Anne is bijna gekidnapt geweest. In de avond van 20 maart 1974 werd prinses Anne samen met haar man Mark naar Buckingham Palace gereden na een liefdadigheidsevenement. Dicht bij het paleis werd hun auto afgesneden door een andere auto. Een gewapende man schoot op de auto en haar chauffeur en bodyguard raakten gewond.

De man dwong de prinses om uit de auto te komen, maar Mark hield haar goed vast. Zelf bleef ze erg kalm en zei tegen de gewapende man: "Just go away and don't be such a silly man". Later werd de man overmeesterd door omstanders en politieagenten. Prinses Anne kwam er gelukkig zonder verwondingen van af. 

6. Gescheiden en hertrouwd

Het eerste huwelijk van Anne met Mark Philips in 1973.
Het eerste huwelijk van Anne met Mark Philips in 1973.
Anne hertrouwt met Tim Laurence in 1992.
Anne hertrouwt met Tim Laurence in 1992.

In 1973 trouwde prinses Anne met Mark Phillips. Samen kreeg het stel twee kinderen: Peter (1977) en Zara (1981). Het huwelijk strandde in 1989. Scheiden was ongebruikelijk voor de Briste koninklijke familie. Tegelijkertijd was het geen verrassing omdat Anne altijd haar eigen weg ging. Twee jaar later hertrouwde Anne met haar huidige echtgenoot, Tim Laurence. De Kerk van Engeland staat hertrouwen niet toe, dus trouwde zij opnieuw bij de Kerk van Schotland. 

7. Twee kinderen en vier kleinkinderen

Kinderen en aanhang van prinses Anne, v.l.n.r: Autumn, zoon Peter, dochter Zara en Mike.
Kinderen en aanhang van prinses Anne, v.l.n.r: Autumn, zoon Peter, dochter Zara en Mike.

Bij de geboorte van haar zoon en dochter, Peter en Zara, koos Anne ervoor om haar kinderen geen koninklijke titels te geven om hen een 'normaler' leven te bieden. In 2010 werd prinses Anne voor het eerst oma van kleindochter Savannah. Inmiddels heeft de prinses 5 kleinkinderen: Savannah (2010), Isla (2012), Mia (2014), Lena (2018) en Lucas (2021). 

8. Uitgesproken kledingstijl

Anne kiest al jaren voor hetzelfde model zonnebril en hoed, 2012 (L) en 2004 (R).
Anne kiest al jaren voor hetzelfde model zonnebril en hoed, 2012 (L) en 2004 (R).

Prinses Anne heeft helemaal door wat tijdloze mode is. Regelmatig verschijnt zij in een outfit die zij al jaren in de kast heeft hangen. Ook draagt zij al jaren een kenmerkende zonnebril. De modekeuzes die de prinses jaren geleden al maakte, zijn nu helemaal hip en trendy. Daarom wordt ze ook wel omschreven als een modern mode icoon. 

9. Altijd superdruk

anne-speech.jpg

Prinses Anne heeft in de loop der jaren al heel veel publieke optredens op haar naam staan. In 2018 bracht zij het hoogste aantal bezoeken van de hele Britse koninklijke familie. De prinses is betrokken bij meer dan 300 goededoelenorganisaties. Ze is hier maar liefst 180 dagen per jaar mee bezig. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--