Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pracht en praal: prinses Astrid's 'gevleugelde' tiara

12 februari 2024 · Leestijd 2 min

Het is niet een opvallend juweel, maar toch zeker noemenswaardig: de aigrette van prinses Astrid. Wanneer de oudere zus van de Noorse koning Harald bij een staatsbanket aanwezig is, kiest ze regelmatig voor een diadeem met kleine vleugels. Wellicht lijkt het juweel niet zo spectaculair als andere Noorse tiara's, maar de aigrette heeft een rijke geschiedenis.

Oorsprong van het diadeem

Een aigrette is sieraad in de vorm van veren en pluimen dat aan bijvoorbeeld een hoed kan worden vastgemaakt. Maar het kan dus ook een tiara zijn, zoals deze van prinses Astrid. Ze heeft de aigrette van haar grootmoeder, koningin Maud, geërfd. Maud had meerdere aigrette tiara's in haar collectie.

Lees verder onder de foto.

Queen_Maud_of_Norway
Koningin Maud draagt hier een soort aigrette.

Prinses Astrid verschijnt tijdens staatsbanketten vaak met een juweel uit de collectie van haar grootmoeder. Zo draagt ze soms een diadeem met engelenvleugels die bedekt zijn met diamanten. Een tiara waar we koningin Sonja en kroonprinses Mette-Marit niet mee zien.

Lees verder onder de foto's.

Astrid aigrette
Astrid met het gevleugelde diadeem tijdens een gala diner in 2007.

Ook leuk om te lezen: de robijnen tiara van koningin Mary

Robijnen aigrette

De tiara met vleugels is niet de enige aigrette waar we Astrid vaak mee zien. Ze wisselt de vleugels soms in voor een diamanten bloem waar twee stengels met robijnen uit steken. Het heeft iets weg van antennes. Zo grapte Astrid zelf dat ze met het diadeem radio signalen kan opvangen. "Met de ene Londen en de ander Moskou."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--