Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix even kunstenaar onder kunstenaars

12 juli 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Beatrix was maandagmiddag even op vertrouwd terrein, namelijk onder beeldend kunstenaars. Ze bracht een bezoek aan het Lange Voorhout in Den Haag, waar dit jaar weer beelden zijn opgesteld. "Ik ben er al langs gereden, heel mooi", zei Beatrix voordat ze haar wandeling begon.

Het was echt een ontmoeting onder gelijkgestemden. "U bent deskundige", zei André van Lier, die haar rondleidde. "Nou", stribbelde Beatrix nog tegen, maar uit de gesprekken bij de beelden bleek het tegendeel. Beeldhouwen doet ze al een leven lang. "Ze is een beroeps. Ze is professioneel. Het is geen amateur", wist Marijke Gemessy, die bronzen, gekooide neushoorns aan Beatrix liet zien.

Lees verder onder de foto's.

Gemessy kent Beatrix goed. Ze hadden in Katinka van Rood dezelfde lerares en Beatrix leende - heel uitzonderlijk - werk uit voor een tentoonstelling op Het Loo, die Gemessy organiseerde over het werk van Van Rood. "Ze is bescheiden. Ze loopt niet met haar werk te koop", wist de Haagse kunstenares. Beatrix op haar beurt had lof voor deze vakvrouw. "Ze is heel collegiaal, helpt anderen waar ze kan."

Gemessy was niet de enige van de kunstenaars die de prinses eerder was tegengekomen. André van Lier herinnerde Beatrix eraan dat ze in 1985 een werk van hem had gekocht en langs de route waren er meer die nog precies konden vertellen waar en wanneer ze haar waren tegengekomen. "Ze komt ook goed voorbereid. Ze ziet de lijnen, weet hoe je moet kijken", zei Eppe de Haan na een kort gesprek bij zijn werk 'Searching'.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--