Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker kijken! De mooiste galajurken van prinses Beatrix

10 december 2023 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima weet alle ogen op zich te richten wanneer ze aanwezig is bij een staatsbanket. Inmiddels straalt ze als koningin alweer tien jaar aan de zijde van koning Willem-Alexander. Het zou je bijna doen vergeten dat prinses Beatrix ook talloze staatsbezoeken en -banketten heeft afgelegd. Toen ze nog koningin was droeg ook zij de meest schitterende creaties. En nog steeds trouwens, kijk mee naar de 11 mooiste galajurken van onze oud-koningin.

In 1970 is Beatrix nog prinses. Om zich goed voor te bereiden op haar toekomstige rol als koningin is ze veel aanwezig bij officiële gelegenheden. Zoals hier, stralend in een lichte galajurk, tijdens een inkomend staatsbezoek van de president van Joegoslavië. 

Collages (14)

Galajurken van koningin Beatrix

Nog geen jaar nadat Beatrix de troon bestegen heeft, brengt ze al een staatsbezoek aan onze zuiderburen. In België is ze te gast bij koning Boudewijn en koningin Fabiola. 

Collages (9)

Een grappig feitje over de groene japon van Theresia Vreugdenhil: koningin Máxima droeg het ontwerp (ruim 30 jaar later!) tijdens het 5 mei-concert in Amsterdam. 

Maxima_2014_Bevrijdingsdag.jpg

Wat een frisse kleur! Deze gele avondjurk wordt gedragen in maart 1982 in West-Duitsland. 

Collages (10)

Een paar maanden later draagt koningin Beatrix een koningsblauwe jurk tijdens een staatsbezoek aan Engeland. Goede collega koningin Elizabeth II (1926-2022) is haar gastvrouw. 

Collages (11)

In de Letse hoofdstad Riga draagt koningin Beatrix een prachtige galajurk met glitters. Het staatsbezoek aan Letland vond plaats in 2006. 

Collages

Laatste jaar als koningin

In het laatste jaar dat Beatrix koningin is, ontvangt zij de president van Slowakije voor een staatsbezoek. Tijdens het staatsbanket draagt ze een rode avondjurk. 

Collages (7)

Voor een staatsbanket in Brunei pakt koningin Beatrix uit met een oranje japon. 

Collages (5)

Wat een chique kleurencombinatie! Op de tweede en laatste avond in Brunei kiest de koningin voor een jurk met verticale strepen. 

Collages (4)

Januari 2013, slechts een paar maanden voor haar abdicatie, gaat Beatrix op staatsbezoek naar Singapore. Een koperkleurige japon wordt tijdens het staatsbanket gedragen. 

Collages (8)

Op de tweede avond in Singapore kiest Beatrix voor een klassieke zwart-witte jurk. 

Collages (2)

Beatrix weer prinses

In het voorjaar van 2014, Beatrix is op dat moment al afgetreden als koningin, is de president van China op staatsbezoek in Nederland. Prinses Beatrix blijft betrokken en schuift aan tijdens het staatsbanket. Ook als prinses weet Beatrix een prachtige creatie uit de kast te trekken. 

Collages (1)

Foto's: ANP

Ook leuk om te lezen:

Grote hoeden en klassieke vormen: dit is de stijl van prinses Beatrix

Lees ook over:

Grote hoeden en klassieke vormen: dit is de stijl van prinses Beatrix
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--