Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Irene hoopt dat coronacrisis mensen verandert

14 april 2020 · Leestijd 3 min

Prinses Irene heeft de hoop dat de coronacrisis de instelling van mensen verandert. Volgens de 80-jarige zus van prinses Beatrix zijn we vergeten dat "we deel zijn van een groter geheel" en is de uitbraak van het longvirus en de noodgedwongen quarantaine een kans om tot inkeer te komen, zo zegt Irene dinsdag in een interview op het YouTube-kanaal 'Nieuwe Leiders'.

"We kunnen de mens niet opnieuw uitvinden, maar ik denk wel dat we de weg kwijt zijn. We zijn de basis van ons bestaan, de natuur, kwijtgeraakt en daarmee een deel van onszelf. Als we dat deel weer terugvinden, denk ik dat dat de mens weer heel zou maken", aldus de prinses in het interview, dat vandaag ook in geschreven vorm verscheen in dagblad Trouw.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Volgens Irene, die het herstel van de relatie tussen mens en natuur al jaren aankaart als erevoorzitter van stichting Natuurcollege, leven mensen te veel afgesloten voor elkaar en voor de natuur. "We gedragen ons als iets aparts, iets afgescheidens. Maar niets kan apart bestaan op aarde. Wij mensen hebben ons afgescheiden van de natuur om ons heen en daarmee ook met een deel van onze innerlijke natuur. Je kunt dus spreken van een tragische dubbele scheiding."

Lees verder onder de video.

Interessante tijd

Door de coronacrisis worden mensen haast verplicht om over dingen na te denken. "Er zijn nu dramatische gezondheidsproblemen ontstaan. De lockdowns veroorzaken vreselijke situaties waar mensen mee moeten omgaan. En dan de nijpende economische problemen. Toch is er ook een gedwongen gevallen stilte waarin het misschien mogelijk is om afstand te nemen van de tredmolen waar we allemaal in zitten en ontstaat er misschien ruimte om te kijken wat je wilt loslaten en waar je voor staat. Ik hoop dat we tot de conclusie komen dat we weer meer voor elkaar en de aarde gaan kiezen. Het woord samen-leving is een prachtig woord."

Irene heeft het idee dat er al een verandering gaande is. "Het is ondanks alle ellende een interessante tijd, omdat we aan de ene kant steeds hebben gedaan alsof het goed gaat, en aan de andere kant mensen er echt van overtuigd zijn dat we anders moeten gaan leven en ook anders wíllen leven. Veel mensen hebben het gevoel: zo kan het niet langer. Tijdens een crisis wordt dat gevoel versterkt."

Bron: ANP

Beeld: Still uit de video

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--