Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Mabel schuift aan bij Good Morning America om te praten over kindhuwelijken

8 maart 2024 · Leestijd 3 min

Prinses Mabel zet zich al jaren in om kindhuwelijken over de hele wereld tegen te gaan. Dat doet de prinses onder andere met de stichting Girls not Brides: The Global Partnership to End Child Mariage. De prinses schuift deze week aan bij het televisieprogramma Good Morning America om de aandacht te vestigen aan dit wereldwijde probleem.

De vrouw van prins Friso ruilt deze week de Nederlandse media in voor een Amerikaans programma. Ze wordt namelijk geïnterviewd in Good Morning America, een goed bekeken televisieprogramma in de Verenigde Staten. De prinses legt daar uit hoe ze zo betrokken is geraakt bij dit onderwerp. "Ik kwam er ongeveer tien jaar geleden achter dat er elk jaar twaalf miljoen meisjes over de hele wereld worden uitgehuwelijkt. Ik werkte op dat moment voor een organisatie die samenwerkte met invloedrijke personen zoals oud-president Jimmy Carter, mensenrechtenactivist Desmond Tutu en Nelson Mandela en we kwamen erachter dat het een onzichtbaar en internationaal probleem is."

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Mabel's strijd tegen kindhuwelijken

"Stel je voor dat je een veertienjarig meisje bent en iemand zegt tegen je dat je moet stoppen met school om te gaan trouwen", stelt prinses Mabel. "Vaak met iemand die je niet kent of zelf hebt uitgekozen en die misschien qua leeftijd wat of zelfs veel ouder is dan jij. Deze meisjes worden vaak zwanger wanneer hun lichamen nog echt kinderlichamen zijn en hebben tevens meer kans om slachtoffer te worden van huiselijk geweld. We realiseerden ons destijds dat het totaal niet eerlijk is en dat het een groot probleem is", aldus Mabel.

Lees verder onder de foto.

mabel-girlsnotbrides.jpg
Prinses Mabel aan het werk voor Girls not Brides.

"Waarom is het zo'n onzichtbaar probleem?", zo vraagt een van de aanwezige journalisten. "Omdat deze meisjes vaak onzichtbaar zijn", vertelt prinses Mabel. "Ze leven vaak in landelijke gebieden ver weg van de grote stad, ze spreken geen Engels en ze zijn minderjarig. Hierdoor kunnen ze slecht voor zichzelf opkomen." Als voorbeeld noemt de prinses haar reis naar de Dominicaanse Republiek vorige week, waar één derde van alle meisjes daar trouwt voor hun achttiende. In 2022 bezocht de Nederlandse prinses nog Nepal om daar zich in te zetten tegen kindhuwelijken.

Trouwen wanneer een meisje dat wil

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. De projecten waar prinses Mabel zich voor inzet, zorgen ervoor dat meer meisjes langer op school blijven en meer educatie krijgen over vrouwenrechten en seksualiteit. "Wij geloven dat elk meisje op de wereld zelf mag bepalen of ze gaat trouwen, wanneer ze gaat trouwen en met wie ze gaat trouwen." Over trouwen gesproken, prinses Mabel bewonderde laatst nog haar eigen trouwjurk bij een tentoonstelling. Zó zag dit bijzondere moment eruit.

Jurk_Mabel_1.jpg
Prinses Mabel op haar trouwdag in de trouwjurk van ontwerp duo Viktor & Rolf.

Foto's: ANP / Instagram @mabel.vanoranje

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--