Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Laurentien: zie coronacrisis ook als periode voor kansen

1 mei 2020 · Leestijd 2 min

Prinses Laurentien hoopt dat Nederland ook in de coronacrisis positief blijft. "We hebben een kracht, een ongelofelijke veerkracht als samenleving", zei Laurentien vrijdag in de eerste aflevering van De Nieuwe Tijd, een programma dat is opgezet door De Balie. "Dat komt juist door de sociale inrichting van ons land en hoe we het met elkaar organiseren."

Wel zijn er een aantal groepen die extra aandacht nodig hebben, "de mensen die bungelen". "Ik herinner het me nog goed, op 12 maart werd voor ons allemaal het leven anders", vertelde Laurentien over het begin van de intelligente lockdown in Nederland. "Een van de eerste dingen die ik ben gaan doen is de mensen die bungelen in kaart brengen. De mensen die tussen alles vallen, die onzichtbaar zijn. Dat kwam voort uit al mijn jaren werk met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven."

Ze heeft het dan bijvoorbeeld over het leveren van computers en andere hulpmiddelen aan kinderen die nu niet naar school kunnen. "Die groepen ga je ontrafelen, en daar krijg je zoveel nieuwe inzichten door. Het gaat om je verplaatsen in de mensen om wie het gaat. We gaan in gesprek, en dan ga je kijken of wat je doet ook echt werkt."

Laurentien merkt dat schaamte een groot probleem is bij kwetsbare groepen. "Mensen voelen zich alsof ze er niet toe doen," verklaarde de echtgenote van prins Constantijn dat gevoel. Daarom wil ze veranderingen in het systeem. "Je moet het leren naar de mensen brengen, niet de mensen naar het leren. Door dat onzichtbare gevoel van schaamte is heel het systeem omgedraaid."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--