Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Mabel woont uitvaart Desmond Tutu bij

1 januari 2022 · Leestijd 2 min

Prinses Mabel heeft zaterdag in Zuid-Afrika afscheid genomen van aartsbisschop en anti-apartheidsactivist Desmond Tutu. Ze woonde als enige van de Nederlandse koninklijke familie de uitvaartplechtigheid bij in St. George's Cathedral in Kaapstad.

Mabel was lang bevriend met Tutu, die zondag op 90-jarige leeftijd overleed. Hij was volgens haar "een zeer loyale vriend", die haar bijstond nadat haar man prins Friso in een coma was geraakt na een skiongeval in het Oostenrijkse Lech.

"Ik zal altijd dankbaar zijn voor de steun en advies die hij mij gaf toen mijn man ernstig gewond raakte", schreef Mabel op de website van Project Syndicate nadat bekend was geworden dat Tutu overleden was. "Arch belde me elke dag in de lange maanden dat Friso niet bij bewustzijn was. Soms spraken we uren, soms maar een paar minuten. Maar hij maakte duidelijk dat hij er altijd voor me was."

Sobere plechtigheid

De uitvaartplechtigheid was op aanwijzingen van Tutu zeer sober gehouden. De eenvoudige kist met de stoffelijke resten van Desmond Tutu werd na de dienst de kerk uitgedragen om de geliefde geestelijke elders in kleine kring te cremeren. Zijn as keert later terug naar de kerk, waar de urn wordt bijgezet, niet ver van zijn spreekgestoelte.

St. George's Cathedral kwam onder meer door Tutu en zijn preken bekend te staan als 'de kathedraal van de mensen' en werd een symbool van de strijd tegen rassenscheiding en voor de democratie. Tutu werd wereldberoemd wegens zijn geweldloze strijd tegen apartheid en won in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.

Apartheid ontstond eind jaren veertig in Zuid-Afrika en was gericht op rassenscheiding waarbij de blanke minderheid het voor het zeggen had. De apartheidswetten werden in 1991 afgeschaft en drie jaar later volgden vrije verkiezingen voor alle Zuid-Afrikanen. Tutu bleef ook daarna politiek actief om de bevolkingsgroepen te verzoenen. Hij groeide uit tot een nationale held in het land van bijna zestig miljoen inwoners.

President Cyril Ramaphosa zei in de kathedraal in zijn rede dat Tutu het morele kompas en nationale geweten was. "Hij was een kruisridder in de strijd voor vrijheid, vrede, gerechtigheid en gelijkheid. Als mens was hij nederig en dapper."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--