Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margarita wordt beschermvrouwe Horse Power: 'Een paard oordeelt niet'

Getraumatiseerde veteranen vinden rust bij paarden

26 mei 2023 · Leestijd 2 min

Goed nieuws voor veteranen met een posttraumatische stressstoornis waartegen geen enkele therapie lijkt te werken. Een behandeling waarbij veteranen optrekken met paarden geeft meer rust, maar deze therapie moet nog verder onderzocht worden. Prinses Margarita wordt beschermvrouwe van onderzoeksproject Horse Power, van de Universiteit Utrecht. In Blauw Bloed gaat onze koningshuisverslaggever Tirza van der Graaf bij haar langs.

Lees verder onder de foto. 

IMG_1958

Ongeveer 15.000 veteranen in Nederland kampen met een posttraumatische stressstoornis. Problemen met slapen, herbelevingen van nare gebeurtenissen, concentratieproblemen of verslavingen kunnen het gevolg zijn. Bij twintig procent van hen werken de gebruikelijke therapieën onvoldoende. Daarom wil prinses Margarita als beschermvrouwe van Horse Power graag aandacht vragen voor deze behandelmethode waarbij paarden een hoofdrol spelen.

"Als veteranen behandeld kunnen worden met hulp van paarden, komen twee werelden op een heel mooie manier samen", zegt Margarita, die in de uitzending uitlegt hoe de therapie werkt: "Paarden spiegelen het gedrag van mensen. Ze maken je ervan bewust hoe je je opstelt; het mooie is dat deze dieren daarbij geen oordeel vellen, waardoor het makkelijker wordt om je kwetsbaar op te stellen." 

Lees verder onder de foto's. 

IMG_2001
IMG_1991
IMG_1980

'Veel rust gevonden' 

"Als militair was ik gewend om altijd maar door te gaan. Nu heb ik geleerd om het te zeggen als ik niet goed in mijn vel zit", zegt een van de veteranen in de uitzending. "Ik heb veel rust gevonden in dit proces, maar ook mezelf teruggevonden", zegt een andere. De prinses hoopt dat verder onderzoek dit voor meer veteranen mogelijk maakt. "PTSS vormt niet alleen een zware belasting voor hen, maar ook voor hun omgeving. De veteranen en hun families en vrienden verdienen alle steun die mogelijk is." 

Lees verder onder de foto. 

veteraan nicole stappers met het paard waarmee ze het traject doorliep
Veteraan Nicole Stappers vertelt in de uitzending hoe de nieuwe therapie haar heeft geholpen.

Het hele interview met prinses Margarita was zaterdag 27 mei te zien in Blauw Bloed. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

IMG_1962

Foto's: Blauw Bloed- Daniëlle van den Bor 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--