Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margriet is terug van weggeweest en reikt een bijzondere prijs uit

13 maart 2024 · Leestijd 2 min

Na maanden van afwezigheid is prinses Margriet weer aan het werk. In Vlaardingen reikte ze vanmiddag de Geuzenpenning uit aan de Afghaanse activiste Laila Haidari. Lees hier meer over deze bijzondere prijsuitreiking.

We hebben er even op moeten wachten, maar prinses Margriet was vandaag weer in het openbaar. Vanmiddag reisde de 81-jarige prinses af naar Vlaardingen. In de Grote Kerk reikte ze de Geuzenpenning uit aan Laila Haidari. De Afghaanse activiste krijgt de onderscheiding voor haar moedige en maatschappelijk relevante werk. Laila Haidari richtte in 2021 in het geheim een onderwijs- en ambachtscentrum op voor meisjes en vrouwen. Sinds de Taliban in Afghanistan aan de macht kwamen, hebben vrouwen en meisjes weinig mogelijkheden om te werken en te leren. Na afloop van de uitreiking en diverse toespraken ging prinses Margriet in gesprek met Haidari en andere betrokkenen.

Lees verder onder de foto's.

prinses margriet
Prinses Margriet reikt de Geuzenpenning uit aan de Afghaanse activiste Laila Haidari in de Grote Kerk.
ANP-493610298
ANP-493609975
Laila Haidari
Laila Haidari geeft een toespraak nadat ze de Geuzenpenning heeft ontvangen.

Het is niet de eerste keer dat prinses Margriet naar Vlaardingen vertrekt om de Geuzenpenning uit te reiken. In 1988 deed ze het ook al eens.

Lees verder onder de foto.

margriet_1988
Prinses Margriet reikt de Geuzenpenning uit in 1988.

Koninklijke familie betrokken bij Geuzenpenning

Sinds 1987 reikt de Stichting Geuzenpenning jaarlijks een Geuzenpenning uit aan vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten. Op deze manier worden de 'helden' gesteund bij hun inzet voor democratie en tegen dictatuur. De stichting is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder onder de foto.

mabel_geuzenpenning
Prinses Mabel ontvangt de Geuzenpenning vanwege haar werk voor Girls Not Brides.

In de voorbije jaren hebben verschillende leden van de koninklijke familie de Geuzenpenning uitgereikt. In 2016 was dat de taak van koningin Máxima en in 2018 reisden prinses Beatrix en prinses Mabel samen af naar Vlaardingen. Beatrix was in haar periode als koningin ook meerdere malen van de partij, zoals in 1990, 1995 en 2008.

máxima_vlaardingen_2016
Koningin Máxima in Vlaardingen.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--