Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margriet opent tentoonstelling in Salzburg

5 augustus 2019 · Leestijd 2 min

Koninklijke gasten in Salzburg afgelopen zaterdag: Prinses Margriet opende, in bijzijn van haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven een tentoonstelling in museum het DomQuartier. De expositiegaat over Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw.

Aanleiding voor de tentoonstelling ‘Goldene Zeiten – Holländische Malerei des 17. Jahrhunderts’, is het 350e sterfjaar van schilder Rembrandt van Rijn. Prinses Margriet hield een toespraak voor de opening. Salzbürger Nachrichten schrijft dat de prinses in haar openingstoespraak terughoudend zei dat haar Duitse woordenschat op het gebied van kunst en cultuur niet het best is. "Als voormalig huisbezitter in Pinzgau kan ik beter met Duitse spreken met werknemers op de bouwplaats. En als ervaren skiëer weet ik wat een 'Einkehrschwung' is."

'Einkehrschwung' is een typisch Duits woord zonder goede Nederlandse vertaling. Het betekent de plek waar je tijdens het skieën gaat stoppen om koffie te drinken of te lunchen. Vervolgens feliciteerde de prinses Salzbrug met deze 'mooie combinatie van kunst, cultuur en architectuur'.

Lees verder onder de foto's.

Schilderij van Simon de Vlieger, met gezicht op de Schelde.
Schilderij van Simon de Vlieger, met gezicht op de Schelde.

De expositie is een samenwerking met de Weense Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste en het Salzburgse museum, en laat 73 kunstwerken zien. Op de tentoonstelling zijn allerlei werken van Nederlandse kunstenaars uit de Gouden Eeuw te bewonderen. Zo zijn er zeegezichten van Jacob van Ruisdael en Simon de Vlieger, en landschapsschilderijen van bijvoorbeeld Albert Cuyp en Paulus Potter.

De tentoonstelling is nog te zien tot januari 2020, in Museum het DomQuartier Salzburg.

Foto's: DomQuartier Salzburg

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--