Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze bijzondere relatie heeft prinses Margriet met het Rode Kruis

20 september 2023 · Leestijd 3 min

Vandaag opent prinses Margriet het International Conference for Perianaesthesia Nurses (ICPAN). Dit is een driedaags congres georganiseerd voor verpleegkundigen die patiënten begeleiden rondom een operatie. De zorg is een sector die prinses Margriet zeer aan het hart gaat, omdat ze zelf ook als verpleegkundige heeft gewerkt.

Prinses Margriet begint in 1966 met haar studie bij het Rode Kruis. Op 24-jarige leeftijd start ze in een ziekenhuis in Amersfoort met de opleiding tot Rode Kruis-helpster, vergelijkbaar met de werkzaamheden van een verpleegster.

Lees verder onder de foto.

Prinses Margriet Rode Kruis jaren 60
Prinses Margriet tijdens de afsluiting van haar verpleegstersopleiding bij het Rode Kruis.

In een interview met het Rode Kruis zegt ze zelf waarom ze destijds voor deze opleiding kiest: “Net als andere studiegenoten had ik tijdens mijn studie regelmatig met veel plezier in het ziekenhuis in Leiden geholpen. De keuze van hoe ik mijn vrijwilligersperiode, een zogeheten diaconaal jaar, ging invullen, was daarom zo gemaakt. Iets met verplegen moest het worden. De opleiding tot Rode Kruis-helpster 1e klas was echt een crash course.”

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-Ameland
Prinses Margriet opent een Rode Kruis-vakantieweek op Ameland.

Prinses Margriet en het Rode Kruis

Vanaf 1967 verricht Margriet ook taken voor het internationale Rode Kruis. Het is het begin van vele functies die de prinses bij het Rode Kruis zowel in Nederland als op internationaal vlak bekleedt.

In 1987 wordt prinses Margriet vicevoorzitter van het Rode Kruis in Nederland. Dit blijft ze tot 2011 is doen. Daarnaast is ze tussen 1995 en 2003 ook voorzitter van de Standing Commission, een onderdeel van het internationale Rode Kruis. Vanaf 2005 tot 2013 is prinses Margriet bestuurslid bij het internationale Rode Kruis. We schreven eerder al over de de band van Nederlandse royals en het Rode Kruis.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-supermarktactie
Prinses Margriet tijdens een supermarktactie van het Rode Kruis in 1998.

Prinses Margriet Fonds

Als blijk van waardering voor haar werk eert het Rode Kruis prinses Margriet in 2011 met de oprichting van het Prinses Margriet Fonds. Dit fonds organiseert projecten die mensen op een duurzame manier helpen voor te bereiden op natuurrampen. Het fonds sluit aan op de interesses van de prinses, die actie onderneemt in de strijd tegen natuurrampen als gevolg van klimaatverandering.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-Haïti
Prinses Margriet in Haïti voor haar rol als erevoorzitter van het Rode Kruis.

Tijdens een toespraak op de internationale klimaatconferentie van het Rode Kruis benadrukt prinses Margriet de noodzaak voor het fonds. “Gedurende mijn reizen voor het Rode Kruis heb ik gezien hoe klimaatgerelateerde rampen de armste mensen raken. Mensen met weinig of geen bescherming. Zij zijn het meest kwetsbaar voor een fenomeen waar zij het minst aan bijdragen.”

In 2018 richt de Universiteit Twente naar aanleiding van haar 75e verjaardag de Prinses Margriet-leerstoel op. Deze leerstoel besteedt, net zoals het Prinses Margriet Fonds, aandacht aan natuurrampen en klimaatverandering.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-Haïti-geschenk
Prinses Margriet ontvangt een geschenk tijdens een bezoek aan Haïti voor het Rode Kruis.

Erevoorzitter

Hoewel prinses Margriet niet meer actief betrokken is bij het internationale Rode Kruis, is de prinses nog wel nauw betrokken bij het goede doel. Momenteel is ze namelijk erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Tijdens haar werkbezoeken komt de prinses nog vaak langs bij het Rode Kruis.

Prinses Margriet wereldrecord Rode Kruis
Prinses Margriet bij een wereldrecordpoging van het Rode Kruis als erevoorzitter in 2018.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--