Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom koningin Mathilde wit draagt bij de Paus en koningin Máxima zwart

21 september 2023 · Leestijd 3 min

Koning Filip en koningin Mathilde zijn afgelopen week op privé-audiëntie geweest bij de paus in Vaticaanstad. Koningin Mathilde draagt een witte outfit met bijpassende hoofdsluier, terwijl koningin Máxima bij haar bezoeken in het zwart gekleed gaat. Waarom is dat eigenlijk? We zochten het voor je uit.

Koningin Mathilde heeft het zogenaamde 'privilège du blanc', wat vertaald het 'recht van het wit' betekent. Dit is een levenslang recht dat voorbehouden is aan de regerende vrouwen van katholieke monarchen en katholieke echtgenotes van katholieke koningen. Maar een select groepje koninklijke dames heeft het privilege voor een witte outfit, de meesten gaan in het zwart op audiëntie als teken van nederigheid voor de paus. 

Lees verder onder de foto.

Filip-mathilde-paus
2023: Koning Filip en koningin Mathilde bij de paus.

'Privilège du blanc'

Koningin Mathilde heeft als katholieke vrouw van een katholieke vorst dit privilege dus gekregen, maar ze is niet de enige die in het wit gekleed bij de paus op audiëntie gaat. Ze deelt het privilege met: Spaanse koninginnen Letizia en Sofia, koningin Paola van België, groothertogin Maria-Teresa van Luxemburg en prinses Charlène van Monaco.

Lees verder onder de foto.

felipe-letizia-paus
2014: Koning Felipe en koningin Letizia op privé audiëntie bij de paus. Opvallend is dat Letizia geen hoofdsluier draagt.

Een onbekende royal die we nog aan deze lijst toevoegen is Marina Doria van Napels (88). Ze trouwde in 1960 met Vittorio Emanuele, de prins van Napels. Als vrouw van het hoofd van het Huis van Savoye heeft ze het privilege ontvangen

Lees verder onder de foto.

marina-doria-paus
2003: Marina Doria op de foto met haar man Victor Emmanuel.

Waarom koningin Máxima géén wit mag dragen 

Ondanks dat koningin Máxima katholiek is, mag zij niet in het wit gekleed naar de paus. Dat komt omdat ze getrouwd is met een protestante vorst. 

Lees verder onder de foto.

maxima-paus
2017: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek bij de paus in Vaticaanstad.

Mag Charlène nu wel of niet in het wit? 

Prinses Charlène van Monaco verrast in 2013 door in het wit gekleed op audiëntie te gaan bij de paus in Vaticaanstad. De prinses, die in 2011 trouwde met de Monegaskische vorst Albert, was immers eerst protestants. Voor haar huwelijk met Albert bekeerde zij zich tot het katholieke geloof, al was dit niet verplicht. Sinds het kerkelijke huwelijk op 2 juli 2011 wordt zij gezien als katholieke vorstin. Als katholieke vrouw van een katholieke vorst, heeft prinses Charlène dan ook het 'privilège du blanc' ontvangen. Dat ze op 12 januari 2013 dan ook in het wit verschijnt, komt niet uit de lucht vallen. 

Lees verder onder de foto.

charlene-wit-paus
2013: Prins Albert en prinses Charlène op bezoek bij paus Benedict.

Toch kiest prinses Charlène een paar maanden na de audiëntie voor een zwarte outfit bij de inauguratie van paus Franciscus. In 2016 draagt prinses Charlène wel weer wit wanneer het Monegaskische paar officieel wordt ontvangen door de paus. Een jaar geleden, in 2022, kiest Charlène opnieuw voor het zwart. De reden voor de kleurenwisseling is onbekend. 

charlene-paus-zwart
2022: Prins Albert en prinses Charlène op bezoek bij de paus in Vaticaanstad.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--