Wat geloven koning Willem-Alexander en koningin Máxima?
Ons koningshuis is sterk verbonden met het christelijk geloof en de kerk, maar wat gelooft koning Willem-Alexander eigenlijk? En wat gelooft koningin Máxima? We zochten het voor je uit.
Het geloof is belangrijk voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane zijn alledrie gedoopt. Maar zijn ze ook dagelijks met het geloof bezig?
Wat gelooft koning Willem-Alexander?
Een blik in de geschiedenis leert dat de Oranjes over het algemeen protestants zijn. Ook onze huidige koning Willem-Alexander is gelovig. In 1997 heeft hij op 29-jarige leeftijd in de kerk belijdenis van zijn geloof afgelegd. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was dit voor de toenmalige Prins van Oranje het sluitstuk van een lang 'proces van leren en zoeken'.
Maar echt een regelmatige kerkganger is hij niet, dat blijkt uit een uitspraak van hem in 1997: "Ik ben niet zo kerkelijk, maar ik ben wel overtuigd gelovig." Hij heeft rond zijn trouwdienst in 2002 aangegeven dat het geloof hem houvast geeft in moeilijke tijden en bij moeilijke beslissingen.
Wat gelooft koningin Máxima?
Koningin Máxima is na haar huwelijk met Willem-Alexander katholiek gebleven. Voor hun huwelijk werd al duidelijk dat als ze kinderen zouden krijgen, deze protestants gedoopt zouden worden. Máxima gaf toen aan dat ze zich in het protestantisme zou verdiepen. Zelf heeft ze daarna weinig over deze zoektocht of over haar persoonlijke geloof gezegd.
Dat Máxima katholiek is gebleven, vindt Willem-Alexander bewonderenswaardig. Zo zei hij tegen Deense media het volgende: "De overstap van katholiek naar protestant lijkt misschien niet de grootst mogelijke sprong, maar als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk."
Wat geloven de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane?
De enige van de drie prinsessen die zich echt over haar geloof heeft uitgelaten, is prinses Amalia. In de biografie die Claudia de Breij over haar schreef ter gelegenheid van haar 18e verjaardag, noemt ze zichzelf "echt niet de meest gelovige persoon." Wel heeft ze het gevoel dat er iets overkoepelends is "dat ik voor het gemak God noem. Maar ik kan er geen naam aan geven en ik heb die behoefte ook niet."
Wel vraagt de prinses soms om hulp van bovenaf. "Dat vraag ik dan aan... iets. En dat iets noem ik God", zegt de prinses, die verder aan Claudia uitlegt dat ze vindt dat je de Bijbel niet zo letterlijk hoeft te nemen. "Het is gewoon als een soort poëzie waar je levenslessen uit kunt halen."
Een kaarsje branden in de kerk
"En als ik in een kerk ben, steek ik altijd een kaarsje aan," zegt prinses Amalia in haar gelijknamig boek. Eigenlijk zijn het altijd vier kaarsjes: voor prins Friso (haar overleden oom), prins Claus (haar overleden opa), Jorge Zorrequieta (haar andere opa) en Inés (haar overleden tante, de zus van Máxima). In de kerk komt Amalia vooral met Pasen en Kerst, net als haar ouders.
Wat gelooft prinses Beatrix?
Prinses Beatrix is protestants. Anders dan koning Willem-Alexander gaat prinses Beatrix wel regelmatig naar de kerk. Zij put net als haar 'oudcollega' koning Charles troost en kracht uit het geloof.
Ze bezoekt dan de Kloosterkerk in Den Haag, waar dominee Carel ter Linden jarenlang predikant was. Hij werd een goede bekende van de Koninklijke Familie en groeide uit tot een soort 'hofpredikant' (een functie die in Nederland officieel niet bestaat). De predikant leidde veel kerkelijke plechtigheden van onze koninklijke familie, zoals de trouwdienst van Willem-Alexander en Máxima in 2002.
'Geloof is iets persoonlijks'
Traditioneel gezien zijn de Oranjes voornamelijk protestants. Dat kun je nog steeds merken aan trouw-, doop- en rouwplechtigheden, die vaak in een protestantse setting plaatsvinden.
Maar in de jaarlijkse kersttoespraak van de koning – waardoor de aanleiding dus een christelijk feest is – richt hij zich nadrukkelijk tot álle Nederlanders. Verschillende christelijke stromingen, maar ook moslims, hindoes en agnosten moeten in Willem-Alexander hun vorst kunnen zien. Als koning neemt hij het geloof zeer serieus, maar het is wel iets persoonlijks.
Geen 'God, Nederland en Oranje' meer?
Vroeger was het een populaire gedachte dat God, ons land en het koningshuis sterk met elkaar verbonden waren. Maar de tijd van het driesnoer 'God, Nederland en Oranje' ligt toch wel achter ons. Christelijke royaltyfans zien nog steeds graag dat de Oranjes het geloof serieus nemen. Dat blijven ze ook wel doen, maar op hun eigen manier. Willem-Alexander wil een goede koning zijn voor alle Nederlanders, of ze nu gelovig zijn of niet.
Ook bij de vorming van prinses Amalia wordt daar rekening mee gehouden. Net als haar vader vroeger neemt de Prinses van Oranje deel aan breed opgezette gespreksgroepen, waarin ze met een dominee, maar bijvoorbeeld ook met een imam over zingeving praat. Als zij haar vader opvolgt, zal zij op haar beurt ongetwijfeld haar best doen om de koningin van iedereen te zijn.
Foto's: ANP