Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit doet koningspaar dinsdag tijdens staatsbezoek

6 juli 2021 · Leestijd 5 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn de tweede dag van het staatsbezoek al vroeg begonnen. Het eerste bezoek brachten zij in de ochtend aan de Rijksdag, het gebouw waar het Duitse parlement is gevestigd.

Het koningspaar werd verwelkomd door Wolfgang Schäuble, de voorzitter van de Bondsdag, zoals het parlement in Duitsland wordt genoemd. Schäuble wachtte het paar op bij de ingang van het gebouw. Na een kort gesprek klommen de koning en koningin naar het dak van het bekende gebouw in de Duitse hoofdstad.

Expositie

Rond 10.30 bezochten de koning en koningin een expositie over duurzaamheid. Dit thema staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda in Nederland en Duitsland. In de expositie worden resultaten van Duits-Nederlandse samenwerking getoond op het gebied van architectuur, mode en design, waarbij de ontwikkeling van nieuwe materialen en de circulaire economie (waar grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt) voorop staan. Industrieel ontwerpster Hella Jongerius geeft een rondleiding door haar tentoonstelling.

Hier, bij de Martin Gropius Bau, hadden de nieuwsgierigen kans om een glimp op te vangen van het koningspaar. Al werden de door een Duitse verslaggeefster als lokaas ten behoeve van een selfie met Máxima meegebrachte bloemen niet aangenomen. Het staatsbezoek kreeg in het fraaie gebouw, net langs de voormalige Berlijnse muur, zowel een duurzame als culturele dimensie dankzij het programma 'All Good(s)', waar onder meer nieuwe materialen voor mode en kunst te zien waren. Máxima nam ruim de tijd om de 'stoffen' te bekijken die onder meer uit plastic - Albert Heijn tassen - zijn gemaakt. Het materiaal was niet geschikt voor een Prinsjesdagjapon zo vertelde ontwerpster Michelle Baggerman. ,,Daarvoor is het nog te hard en weinig buigzaam." 

Toespraak

Koning_toespraak.jpg

Rond het middaguur bezochten de koning en koningin de Bondsraad. Hier worden de zestien deelstaatregeringen in Duitsland vertegenwoordigd. Koning Willem-Alexander hield hier een toespraak. Aansluitend was er een ontmoeting tussen het koningspaar en de verschillende ministers-presidenten van de deelstaten.

Bij de Bondsraad was geen publiek aanwezig. Een Nederlands gezin dat toevallig langsliep had ook geen bekangstelling. ,,We hebben ze gisteren al gezien", werd aangevierd als reden om door te lopen. Koning Willem-Alexander had een vijftal ministers-presidenten van de Duitse deelstaten weten te verlokken om tijdens het zomerreces van de Bondsraad naar Berlijn te komen om naar hem te luisteren en met hem te lunchen. Andere 'Länder' werden door ministers vertegenwoordigd. En heel opvallend: de minister-president die een aantal straten verderop huist, de regerende burgemeester van Berlijn, Michael Müller, was afwezig. Die zal gedacht hebben: ik het heb koningspaar woensdag de hele dag voor mezelf. 

In zijn toespraak benoemde koning Willem-Alexander het spannende jaar voor Duitsland met de verkiezingen in het vooruitzicht. "Wij realiseren ons dat wij u bezoeken in een bijzonder jaar. Duitsland bereidt zich voor op verkiezingen voor de Bondsdag in september en ook in een aantal Länder vinden dit jaar verkiezingen plaats. Vertrouwde mensen nemen afscheid. Wij zijn hun zeer dankbaar voor hun bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen. Anderen nemen hun plaats in. Wij verheugen ons op de samenwerking met hen."

Daarnaast zei koning Willem-Alexander dat hij uitkijkt naar blijvende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. "Dit staatsbezoek is dan ook geen afsluiting, maar een schakel in een lang snoer. Geen eindpunt, maar het begin van iets nieuws."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Afscheid Angela Merkel

Koningspaar_AngelaMerkel1.jpg

's Middags ontmoetten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Het werd een gedenkwaardige laatste ontmoeting worden omdat Merkel later dit jaar stopt als bondskanselier. De koning en koningin hebben Angela Merkel diverse keren ontmoet en een goede band met haar. Onze collega Hans Jacobs schreef over het bijzondere afscheid dat vanmiddag te wachten staat. 

Waterstofsymposium

Vervolgens bezocht het koningspaar een symposium over waterstof. Onder het motto ‘grote handelspartner & intensief innovatiepartnerschap’ wordt vervolg gegeven aan het innovatie- en technologiepact dat op 21 januari 2021 werd ondertekend. Tijdens het symposium vertellen vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en overheid over de samenwerking op het gebied van waterstof.

Concert Contraprestatie

's Avonds vindt de Contraprestatie plaats. Het koningspaar zal aanwezig zijn bij het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Onder leiding van Iván Fischer speelt het orkest Mozarts Vierde vioolconcert in D groot, KV 218, met Sylvia Huang als soliste, en Beethovens Vierde symfonie. Het concert is via een livestream - welke wij op onze website zullen plaatsen - vanaf 18.45 te bekijken.  

Het evenement in het Konzerthaus is ook besloten. De grote zaal zal maar ten dele zijn gevuld: er mogen maar 350 genodigden worden toegelaten. Maar dat is alweer bijna een verdubbeling van het oorspronkelijk toegestane aantal van tweehonderd. ,,Het was een heel gepuzzel", aldus de deze zomer vertrekkende ambassadeur Wepke Kingma. 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--