Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Racisme aan het Britse hof? Dit is er aan de hand

1 december 2022 · Leestijd 3 min

De Britse media staan er vol mee: een gast op Buckingham Palace zou door een hofmedewerker racistisch behandeld zijn. Om wie gaat het en wat heeft zich afgespeeld achter de paleismuren?

Afgelopen dinsdag stond op Buckingham Palace het uitbannen van geweld tegen vrouwen centraal. Koningin-gemalin Camilla gaf een receptie waar ook buitenlandse royals hun opwachting maakten. Zo waren koningin Mathilde van België en prinses Mary van Denemarken te gast. Naast de royals waren ook verschillende liefdadigheidsmedewerkers uitgenodigd. Zo ook Ngozi Fulani van de stichting Sistah Space. Een zwarte Britse vrouw.

Zij raakte in gesprek met lady Susan Hussey (83). Hierdoor had Fulani naar eigen zeggen ‘gemengde gevoelens’ overgehouden aan de receptie. De voorzitter van de stichting werd door de hofdame uitgehoord over haar afkomst. Toen Ngozi vertelde dat ze in Groot-Brittannië is geboren, werd haar vervolgens gevraagd waar “jouw mensen” en zijzelf “écht vandaan komen”. Ze deelde het gesprek op twitter waarin ook te lezen valt dat Hussey er uiteindelijk een uitdaging in zag om te achterhalen waar Fulani “oorspronkelijk vandaan komt”.

Gesprek hofdame Ngozi Fulani

Wie is die hofdame?

Ondanks de intentie van Fulani om de desbetreffende medewerker niet openbaar aan de schandpaal te nagelen was het voor de Britse media al snel duidelijk dat het om Lady Susan Hussey gaat. Al dan niet door het gebruik van de initialen SH in de tweet van Ngozi. De 83-jarige hofdame was jarenlang een steun en toeverlaat voor koningin Elizabeth. De band met de familie is bijzonder hecht. Naast geliefd vertrouwenspersoon van de Windsors werd zij bij de geboorte van prins William als peetmoeder gevraagd.  

Vanwege de ophef die is ontstaan heeft Susan haar ontslag ingediend. William heeft aan de BBC laten weten: "Er is in onze maatschappij geen plek voor racisme", aldus de prins van Wales. "De uitlatingen waren onacceptabel en het klopt dat de persoon in kwestie onmiddellijk is opgestapt." Buckingham Palace liet weten dat ze de uitspraken van de paleismedewerker "onaanvaardbaar en zeer betreurenswaardig" te vinden.

Update: Fulani heeft nog geen uitnodiging.

Ngozi Fulani vertelde in een interview met Good Morning Britain dat zij nog geen uitnodiging voor een gesprek heeft gekregen na de racisme-rel van afgelopen week. Ze reageerde op de bewering dat Buckingham Palace dat wel gedaan zou hebben. "Mensen zeggen dat het paleis contact met me heeft opgenomen. Maar dat is niet zo. Ik kan uitdrukkelijk zeggen dat we nog niets hebben gehoord." De voorzitter van de stichting laat weten nog wel open te staan voor een gesprek.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--