Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rechtszaak prins Harry tegen tabloids van start

24 april 2020 · Leestijd 2 min

De rechtszaak tussen de Britse prins Harry en Associated Newspapers, eigenaar van de tabloids The Mail on Sunday en The Daily Mail, gaat vrijdag van start. In Londen vindt ondanks de coronacrisis de eerste hoorzitting plaats. De partijen wisselen via een videoconferentie hun standpunten uit.

De zaak draait voornamelijk om de publicatie van een handgeschreven brief van Harry's echtgenote Meghan aan haar vader Thomas Markle uit 2018. Volgens Harry en Meghan zijn er delen van de brief bewerkt of helemaal niet gepubliceerd en is Meghan daardoor in een kwaad daglicht gezet. Ook zou ze niet zijn ingelicht over de publicatie van de brief.

Uit de brieffragmenten bleek dat Meghan haar beklag deed over hoe haar vader haar behandelt. Associated Newspapers vindt dat het publiceren van Meghans brief geen schending was van privé-eigendom. Het bedrijf voert aan dat ze als lid van de koninklijke familie geen reële verwachting had van privacy en dat ze geen afspraak had met haar vader over geheimhouding van de brief.

Hoofdgetuige

Eerder deze week schreef The Guardian op basis van rechtbankstukken al uitgebreid over de aanloop naar het huwelijk van Harry en Meghan en hun relatie met Thomas Markle. De hertog van Sussex smeekte zijn aanstaande schoonvader om niet met de Britse tabloidpers te praten en waarschuwde hem herhaaldelijk dat het averechts zou werken als hij dat wel zou doen.

Thomas Markle zou ondertussen bereid zijn te getuigen tegen zijn eigen dochter, zo lekte uit eerdere rechtbankstukken uit. De verdediging wil hem oproepen als hoofdgetuige, zodat hij kan zeggen dat hun relatie al bekoeld was.

Harry, zesde in lijn van troonopvolging, en Meghan maakten in januari bekend een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. De hertog en hertogin van Sussex hebben sinds dag 1 al moeite met de vele media-aandacht.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--