Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is dit de reden waarom het staatsbezoek aan Vietnam is uitgesteld?

20 maart 2024 · Leestijd 3 min

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten dat het geplande staatsbezoek aan Vietnam van 19 tot en 22 maart niet doorgaat. De reden voor het uitstel werd niet bekendgemaakt. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima wisten op dat moment niet waarom het staatsbezoek is gecanceld. Vandaag is er eindelijk meer duidelijkheid over het uitgestelde bezoek.

Koning Willem-Alexander gaf vorige week vrijdag aan niet te weten waarom het staatsbezoek aan Vietnam niet doorgaat. De koning en koningin waren verrast door de beslissing en vonden het jammer. Ze hadden zich naar eigen zeggen al "ingelezen en voorbereid voor de reis", zo vertelden ze aan de verslaggever van Blauw Bloed. De koning hoopte "dat het op een ander moment door kan gaan." "Ik ben in ieder geval blij dat de economische missie wel doorgaat en we zullen moeten horen wat de reden is."

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde donderdagmiddag dat het bezoek niet door zou gaan. Dat was onverwachts omdat de RVD eerder die dag nog het definitieve programma van het staatsbezoek naar de pers had gestuurd.

"Door binnenlandse omstandigheden"

"De Vietnamese autoriteiten hebben het verzoek gedaan het staatsbezoek van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima aan de Socialistische Republiek Vietnam uit te stellen vanwege binnenlandse omstandigheden", zo schreef de RVD afgelopen week. Wat die binnenlandse omstandigheden zijn, bleef onduidelijk.

President Vo Van Thuong treedt vermoedelijk af

De Vietnamese president Vo Van Thuong zal vermoedelijk aftreden. De Communistische Partij CPV in Vietnam heeft volgens staatsmedia ingestemd met het aftreden van de huidige president. Het parlement moet donderdag nog officieel instemmen met zijn vertrek. NU.nl schrijft dat Thuong "de regels van de CPV heeft overtreden. Die 'tekortkomingen' zouden een negatieve invloed hebben op de publieke opinie, de reputatie van de partij en de reputatie van Thuong zelf." Thuong nam iets meer dan een jaar geleden de rol van president over van Nguyen Xuân Phúc. Phúc trad af vanwege corruptie tijdens de coronapandemie.

Lees verder onder de foto.

Vo Van Thuong
De Vietnamese president Vo Van Thuong in januari 2024.

Aangezien ons koningspaar door president Thuong ontvangen zou worden in Vietnam, is het niet verwonderlijk dat het staatsbezoek is uitgesteld totdat de rust in het land weer is wedergekeerd. Maar de RVD kan niet bevestigen of dit ook de daadwerkelijke reden voor het uitstel van het staatsbezoek is, dat van dinsdag tot en met vrijdag zou zijn. "We hebben niets toe te voegen aan het eerdere persbericht." Onbekend is wanneer het staatsbezoek aan Vietnam ingehaald wordt.

Beeld: ANP / Instagram @eo_blauwbloed

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--