Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reis door de tijd: tentoonstelling over de historie van De Nieuwe Kerk

5 december 2020 · Leestijd 3 min

Vanaf 5 december opende De Nieuwe Kerk zijn deuren voor een nieuwe expositie: 'History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk'. Kunsthistoricus Paul Rem heeft de tentoonstelling voor voor ons vast bekeken!

De expositie in De Nieuwe Kerk (gesticht in 1408) neemt de bezoekers mee terug in de tijd en vertelt het verhaal van haar eigen geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland, Amsterdam én die van ons koningshuis.

Een tijdreis van ruim 600 jaar, waarin de vele monumentale onderdelen van De Nieuwe Kerk tientallen historische verhalen vertellen. Er komen onder meer verhalen voorbij over de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de zeventiende eeuw en de koninklijke ceremonies, tot en met de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Ook worden de Kerkmeesterskamer en de Domineeskamer speciaal voor deze tentoonstelling opengesteld. De recent gerestaureerde Kerkmeesterskamer wordt nog steeds gebruikt om eregasten te ontvangen, onder wie de leden van de koninklijke familie. De Domineeskamer is in oude stijl teruggebracht met bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een hoogtepunt in de expositie is Panorama Nieuwe Kerk, een 4 meter hoge filminstallatie die de historie van de nationale kerk op de Dam in tien minuten in beeld brengt. Verder wordt het maquetteschilderij dat de 16e-eeuwse schilder Pieter Gerritsz van De Nieuwe Kerk maakte voor het eerst tentoongesteld. Het werk is speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

Lees verder onder de foto's.

Een uitgebreide audiotour leidt bezoekers langs de glas-in-loodramen en de middeleeuwse fresco’s naar de gedenkstenen van grote schrijvers zoals Hella Haasse, P.C. Hooft en Multatuli, het koorhek en het grootste historische orgel van Nederland.

Tijdens 'History & Royalty' zullen verschillende orgelbespelers tweewekelijks op het hoofdorgel spelen, dat het grootste historische orgel van Nederland is. In de slotweek van de expositie in april 2021 is De Nieuwe Kerk het decor voor de Grote Amsterdam Quiz. 

Update

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen zijn alle musea een aantal weken gesloten voor het publiek. De Nieuwe Kerk Amsterdam hoopt de deuren weer te kunnen openen op of rond woensdag 20 januari 2021. Op dit moment is het tijdelijk niet mogelijk om tickets te kopen. Houd de website van De Nieuwe Kerk in de gaten voor meer informatie over wanneer de kaartverkoop weer van start kan gaan.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--