Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Remembrance Sunday zonder publiek en veteranen

7 november 2020 · Leestijd 3 min

Koningin Elizabeth en haar familie markeren Remembrance Sunday, de dag waarop de slachtoffers uit de twee wereldoorlogen en de gewapende conflicten daarna worden herdacht, dit jaar anders dan gebruikelijk. Zo zal de koningin zondagmorgen niet aanwezig zijn bij het oorlogsmonument in Whitehall in Londen, de zogenoemde Cenotaph. Ook het traditionele Festival of Remembrance in de Royal Albert Hall zaterdagavond is vanwege de coronapandemie geschrapt.

Aan de ceremonie bij de Cenotaph neemt normaal gesproken een groot deel van de koninklijke familie deel. Het monument ontleent zijn naam van het Grieks voor 'leeg graf'. De Cenotaph is dit jaar precies honderd jaar oud. Het werd op 11 november 1920 onthuld door de toenmalige koning George V, de grootvader van Elizabeth. De koningin legt sinds 2017 niet meer zelf een krans van papieren klaprozen, maar heeft die taak uitbesteed aan prins Charles. Ze kijkt daarbij vanaf het balkon van het naastgelegen ministerie van Buitenlandse Zaken toe.

Aan de plechtigheid en het aansluitende defilé nemen jaarlijks tienduizend veteranen deel. Ook zijn er tienduizenden mensen op de been om toe te kijken. Dit jaar zijn er vanwege de nieuwe strenge coronamaatrgelen slechts 25 militairen en vijf trompetblazers van de Royal Marines Band Portsmouth. Publiek is niet welkom.

Koningin Elizabeth ging eerder deze week wel naar Westminster Abbey om daar bloemen te leggen bij het graf van de Onbekende Soldaat. Beelden daarvan worden pas zaterdagavond vrijgegeven, als onderdeel van de televisieuitzending die de gebruikelijke massale bijeenkomst in de Royal Albert Hall vervangt. Ook andere leden van de koninklijke familie leveren dit weekeinde via videoboodschappen een bijdrage aan de herdenkingen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden in 2015 de plechtigheid bij de Cenotaph bij en de koning legde daar ook een krans terwijl Máxima in gezelschap van andere leden van de Britse koninklijke familie vanaf het balkon toekeek.

Één zorg minder

Vorig jaar waren Andrew en Harry allebei op 10 november aanwezig bij de ceremonie bij de Cenotaph.
Vorig jaar waren Andrew en Harry allebei op 10 november aanwezig bij de ceremonie bij de Cenotaph.

De coronacrisis heeft voor koningin Elizabeth tenminste één hoofdpijndossier tijdelijk opgelost. De Queen hoeft niet na te denken over de aanwezigheid van zoon prins Andrew bij de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

Het lag overigens voor de hand dat Andrew dit jaar zou ontbreken. Hij heeft vorig jaar november - ná de vorige Remembrance Sunday - immers noodgedwongen afstand moeten doen van zijn activiteiten voor het koningshuis. Ook zijn erebenoemingen in tal van legeronderdelen werden op non-actief gesteld. Hij had dus geen taak meer bij de plechtigheden, maar over zijn afwezigheid zou veel te doen zijn geweest. Nu echter ook de koningin zelf ontbreekt, is die discussie verstomd.

Tegelijkertijd valt ook de aan- of afwezigheid van de naar de Verenigde Staten uitgeweken prins Harry niet op. Bij zijn zelf gekozen afscheid van de 'Firm', zoals de koninklijke familie wel wordt genoemd, moest ook hij zijn erefuncties inleveren of in elk geval in de ijskast zetten. Dat betekende automatisch ook dat er voor hem geen plaats meer zou zijn in Whitehall, waar het oorlogsmonument sinds 1920 een prominente plek heeft. Harry heeft dat aspect van zijn onafhankelijke leven echter meteen betreurt.

Nu er geen ceremonie is en hij bovendien niet vrij kan reizen, is ook het gesprek daarover stilgevallen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--