Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Republikeins Genootschap wil rechtszaak tegen macht van de koning

29 september 2020 · Leestijd 2 min

Het Republikeins Genootschap stapt naar de rechter om een collectieve zaak aan te spannen tegen de macht van de koning. De organisatie heeft in vijf dagen met een crowdfundactie een bedrag van 25.000 euro opgehaald, genoeg om de juridische kosten te kunnen betalen.

Met de rechtszaak wil het genootschap de rol van het ongekozen staatshoofd in de rechtspraak inperken. Die gaat volgens de organisatie in tegen het Europees recht van een eerlijk en onafhankelijk juridisch proces. "Van vrije rechtspraak is geen sprake. De advocaten van beide partijen zijn benoemd door de koning. De rechter zweert trouw aan de koning en de wetten waar hij zich op baseert, zijn geschreven door de regering waarvan de koning het hoofd is", aldus voorzitter Floris Müller.

Zo'n zeshonderd mensen hebben geld gestort. "Er zijn enkele grotere donateurs, maar over het algemeen gaat het om giften van 5, 10 of 20 euro", zegt Müller. Het Republikeins Genootschap heeft 10.000 leden en volgers.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--