Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rick Evers schreef boek over koningin Máxima

15 april 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft het eerste exemplaar van het aan haar gewijde boek 'Máxima. Meer dan Majesteit', dat donderdag officieel verschijnt, persoonlijk bezorgd gekregen op paleis Noordeinde in Den Haag. De auteur Rick Evers was welkom om zijn debuutwerk te komen brengen. Of de koningin ook meteen aan het lezen is geslagen, is niet bekend.

Evers (33), die al tien jaar aan de weg timmert als royaltyverslaggever voor tal van media, bedacht dat hij ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Máxima een beeld wilde schetsen van een doorsnee werkjaar van de koningin. Van Prinsjesdag 2019 tot Prinsjesdag 2020. Dat zou een interessante blauwdruk opleveren van haar activiteiten. Die volgen immers elk jaar deels eenzelfde parcours, met onder meer Koningsdag en Prinsjesdag als ankerpunten.

Evers was al een half jaar aan de slag toen de coronapandemie ook de koninklijke agenda op zijn kop zette. "Het is daardoor meer een tijdsbeeld geworden dan een blauwdruk", aldus Evers. "Ik zag Máxima minder en veel activiteiten gingen niet door. Er waren geen staatsbezoeken meer en nauwelijks publieke optredens, maar er waren ook voordelen. Ik had veel meer tijd om met tientallen mensen te spreken en die mensen hadden ook meer tijd. Uitgebreide verhalen over hoe Máxima haar werk aanpakt, maar ook hoe ze snel wist te schakelen naar een andere werkwijze."

De koningin liet zich voor het boek niet uitgebreid interviewen, maar het paleis gaf wel groen licht aan de organisaties en instellingen waarbij Máxima is betrokken om met Evers te praten. "Ze had al deze mensen ook een negatief advies kunnen geven", weet de auteur. Máxima maakte overigens in de marge van de schaarse bezoeken die ze nog aflegde af en toe wel tijd om een toelichting te geven, en ook haar naaste medewerkers waren tot een gesprek bereid. Maar zoals wel vaker bij boeken over de Oranjes, wilde niet iedereen met naam en toenaam worden genoemd.

In het boek draait het om de inhoud van de veelzijdige werkzaamheden van de koningin. De 'verpakking' - de kleding en de franje - wordt wel aangestipt, maar de nadruk ligt op haar inspanningen voor bijvoorbeeld het Prinses Máxima Centrum, het bereiken van meer muziekonderwijs in Nederland, goede educatie over geldzaken en het beheer van de koninklijke stichtingen.

Schermafbeelding_2021-04-15_om_09.36.13.png

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--