Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Roemeense koningin-moeder wordt herbegraven, maar waarom?

4 september 2019 · Leestijd 2 min

Het Roemeense koningshuis heeft dinsdag bevestigd dat koningin-moeder Elena volgende maand in Roemenië wordt herbegraven. De stoffelijke resten van Elena zullen op 18 oktober uit Zwitserland naar Roemenië worden gebracht. Hier wordt zij een dag later herbegraven.

De in 2016 voltooide Roemeens-orthodoxe kathedraal in Curtea de Arges moet de laatste rustplaats worden waar de koningin-moeder wordt bijgezet naast het graf van haar in 2017 overleden zoon koning Mihai en zijn echtgenote koningin Ana.

Testament

In het testament van Elena stond niets over een begrafenis in Roemenië. "In die tijd was het ondenkbaar dat het ooit zou kunnen, dus heeft ze er niets over gezegd", zei prins Radu, schoonzoon van Mihai, eerder.

Elena was de echtgenote van de latere koning Carol II. Hij liet zich van haar scheiden voordat hij via een machtsgreep in 1930 op de troon kwam. Elena kreeg tien jaar later echter de titel koningin-moeder toen Carol II gedwongen werd plaats te maken voor hun zoon Mihai.

Wens

Het koningshuis geeft begin oktober meer details over de ceremonie. Elena overleed in november 1982 in Zwitserland. Het is al langer de wens van de familie om Elena naar Roemenië te halen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--