Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Surfer, piloot en verpleegkundige: dit zouden de royals worden als ze geen royal waren

24 juli 2023 · Leestijd 4 min

Kroonprins Haakon van Noorwegen is in een interview ter ere van zijn 50ste verjaardag heel openhartig over zijn leven. Zo verklapt hij ook dat hij in een ander leven graag professioneel surfer had willen zijn. Meer royals fantaseren zich er lustig op los over welk beroep ze zouden hebben als ze geen royal waren geweest. Had jij deze beroepskeuzes verwacht?

Koning Willem-Alexander: piloot 

Wat zou onze koning worden als hij geen koning geweest zou zijn? De jonge Willem-Alexander droomde altijd van een carrière als piloot en heeft daar nu zijn hobby van gemaakt. Met een vliegbrevet op zak kan hij nu toch een beetje proeven van zijn droom. 

Willem-Alexander Koninginnedag 1980
1980: Willem-Alexander op Koninginnedag.

De koning vliegt nu zo'n twee tot drie keer per maand als co-piloot mee met commerciële vluchten. Het kan dus zomaar zijn dat Willem-Alexander opeens bij je gate verschijnt tussen het personeel van de vluchtmaatschappij. Hij vloog in 2021 nog tal van Feyenoord-supporters naar Tsjechië en maakte daar deze grap. 

Koning_Willem-Alexander_cockpit_vliegtuig.jpg

Voor 2018 kon hij zich nog een beetje vermommen met een pilotenpet, maar sinds deze zijn afgeschaft moet koning Willem-Alexander gewoon in zijn uniform bij de boardingbalie aansluiten. Dat men hem dan herkent vindt hij niet erg, zo gaf hij in zijn podcast met Edwin Evers aan: "Mensen maken daar met hun mobieltjes foto's van, geen enkel probleem."  

Kroonprins Haakon van Noorwegen: professioneel surfer

In het meest recente interview van de Noorse omroep NRK vertelt de kroonprins van Noorwegen over zijn bijzondere droom. Als hij het voor het zeggen zou hebben, was Haakon namelijk professioneel surfer geworden. Op de vraag: wat zou je geworden zijn als je geen kroonprins was, geeft hij het volgende antwoord: "Dan was ik een pro-surfer geweest op de World Tour. Misschien een ex-prof trouwens, want nu ben ik 50." 

Het gezin van Haakon en Mette Marit in 2017, met de surfplank in Hoddevik.
2017: Het gezin van Haakon en Mette Marit met de surfplank in Hoddevik.

Wel voegt hij eraan toe dat hij hartstikke tevreden is met zijn huidige baan. "Het leven is goed, ik heb alles." Wie weet pakt hij het professioneel surfen weer op tijdens zijn midlifecrisis. Al zou hij daar naar eigen zeggen nog geen "last" van hebben. 

De appel valt overigens niet ver van de boom, prinses Ingrid Alexandra won drie jaar geleden nog de NM final surfen. 

Prinses Margriet: verpleegkundige 

De derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, prinses Margriet, heeft een hoop studies gedaan. Van een studie Franse letteren aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk tot aan een studie rechten aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Toch heeft ze altijd een passie gehad voor een ander beroep, namelijk: verpleegkunde. 

margriet-rode-kruis
1966: Prinses Margriet ontvangt haar diploma voor de opleiding verpleegkunde.

Door haar passie voor de zorg deed ze de opleiding helpster eerste klasse van het Rode Kruis in het ziekenhuis in Amersfoort. Haar diploma ontving ze in 1966 met haar moeder koningin Juliana in het publiek. Alhoewel ze niet fulltime verpleegkundige is geworden, is prinses Margriet nog steeds nauw betrokken bij het Rode Kruis. 

Koningin Sonja van Noorwegen: kunstenares 

De echtgenote van koning Harald van Noorwegen heeft een enorme passie voor kunst. Zó groot zelfs dat ze in een ander leven graag kunstenares was geworden. Voor haar tachtigste verjaardag kreeg koningin Sonja zelfs een eigen expositieruimte cadeau in de voormalige koninklijke stallen bij het Koninklijk Paleis in Oslo. 

Sonja kunstenares

Stiekem is ze dus al kunstenares. Ze nodigt voor haar exposities in ieder geval prominente gasten uit. Zo komen onze koningin Máxima en prinses Beatrix maar al te graag naar haar kunst kijken.  

Prins William: helikopterpiloot 

Prins William heeft jarenlang als reddingspiloot gewerkt bij een hulpdienst. Hij sprong samen met zijn collega's een helikopter in als er een noodgeval was gebeurd. Een dankbare en heftige baan waar hij in 2017 afscheid van nam doordat zijn agenda voller kwam te staan met koninklijke verplichtingen. In het leger leerde hij al vliegen in een helikopter. 

William in Helikopter

In 2020 kwam hij even terug in dienst omdat prins William zijn steentje wilde bijdragen in de coronacrisis. Hij meldde zich aan als helikopterpiloot van een traumahelikopter om het zorgpersoneel tijdelijk bij te staan. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--