Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals en presidenten: in Paleis Huis ten Bosch

9 mei 2020 · Leestijd 5 min

Dat onze eigen royals veel leiders en presidenten ontmoeten, is niets nieuws. Maar welke presidenten zijn op Paleis Huis ten Bosch - het huis van de koning - geweest? We nemen een aantal bezoeken door.

De president van Israël

ANP-320355363.jpg

In het jaar 1958 ontving koningin Juliana de president van Israël die samen met zijn vrouw Nederland bezocht. De president – Isaac Ben Zvi – bracht een vriendschapsbezoek aan Nederland. Na zijn aankomst ging de president op bezoek bij koningin Juliana en prins Bernhard in Paleis Huis ten Bosch.

Later nodigde Ben Zvi het koninklijk paar - Juliana en Bernhard - uit voor een diner op de Israëlische ambassade in Den-Haag.

Ben Zvi verbleef drie dagen in Nederland.

President de Gaulle luncht op Huis ten Bosch

In 1963 kwam de president van Frankrijk naar Nederland voor een bezoek. Het was koningin Juliana die Charles de Gaulle en zijn vrouw Yvonne ontmoette.

Charles de Gaulle kwam naar Huis ten Bosch voor onder andere een lunch die aangeboden werd door koningin Juliana en prins Bernhard.

Het gezelschap werd even later uitgebreid met de komst van de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet. Zij sloten zich aan bij de lunch.

charles_de_gaulle_beatrix.jpg

Bezoek uit Tanzania

ANP-370295125.jpg

Het jaar 1965 was het jaar dat de president van Tanzania een staatsbezoek bracht aan Nederland.

President Nyerere legde zoals gebruikelijk een krans op het Nationaal Monument in Amsterdam. En bezocht de volgende dag een dorp in de buurt van Amsterdam en ontmoette daar landgenoten die in Nederland studeerden.

De president had tijdens zijn staatsbezoek een galadiner met de koninklijke familie op Huis ten Bosch.

Juliana en president Bourguiba

In 1966 komt het staatshoofd van Tunesië - Habib Bourguiba - naar Huis ten Bosch. Bourguiba is op dat moment president van Tunesië en bezocht Nederland voor een aantal dagen. Zo bracht hij een bezoek aan de minister-president zoals dat gewoonlijk is en reed hij per koets met koningin Juliana door Den Haag.

bourguiba_juliana.jpg

President van Indonesië

In september 1970 landt een helikopter van de KLM met daarin de president van Indonesië bij Huis ten Bosch. Voordat de Indonesische president Soeharto aankwam met de helikopter landde hij per vliegtuig op Schiphol. President Soeharto bracht een staatsbezoek aan Nederland. Soeharto landde op het voorplein van Huis ten Bosch en werd ontvangen door koningin Juliana en prins Bernhard.

soeharto_juliana.jpg

Tijdens het staatsbanket met de president, Juliana en Bernhard schoven ook Beatrix, Claus, Pieter, Margriet en Christina aan om mee te eten.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bezoek uit Italië

In de jaren na 1970  kwamen er nog meer presidenten langs op Huis ten Bosch. Onder wie de Italiaanse president.

In 1973 komt president Giovanni Leone aan bij Huis ten Bosch voor een bezoek met koningin Juliana en prins Bernhard.

Later die dag bezochten de president en koningin Juliana samen met prins Bernhard, Beatrix, Margriet en hun echtgenoten het Paleis op de Dam. 

President van Gambia

President Jawara van Gambia kwam in 1978 naar Nederland. Jawara ging bij zijn bezoek aan Nederland ook op bezoek bij de koningin op Huis ten Bosch.

George W. Bush en Beatrix

George W. Bush kwam in 1983 naar Nederland. Ook hij bezocht Paleis Huis ten Bosch. Hij is dan nog geen president, maar wel vicepresident van Amerika. Een aantal jaar later werd hij alsnog president.

Bush was in Nederland voor de steun van het plaatsen van Amerikaanse raketten in Europa. Ook Nederland zou hier aan mee moeten doen om te compenseren voor de ontvangen Amerikaanse financiële steun na de Tweede Wereldoorlog. Veel West-Europeanen waren erop tegen. 

george_bush_beatrix.jpg

Russische president en Beatrix

De Russische president Dmitry Medvedev mocht in 2009 samen met zijn vrouw Svetlana Vladimirovna Medvedeva Huis ten Bosch bezoeken. Koningin Beatrix ontving de president op het paleis.

russisch_dimitry_huis_ten_bosch.jpg

Na een goed gesprek met de Russische president vertrok Medvedev met Beatrix naar Amsterdam. Daar opende hij met de koningin de Hermitage. Toen nog kroonprins Willem-Alexander, Máxima en andere leden van het Koninklijk Huis waren hier ook bij aanwezig.

Wereldleiders dineren met Willem-Alexander en Máxima

Tijdens de Nuclair Security Summit 2013 die in Nederland plaatsvond, kwam onder anderen president Barack Obama op Huis ten Bosch langs. Hij werd ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Obama was niet de enige president die de hand schudde met het koningspaar.

obama.jpg

Zo ontvingen ze ook president Hollande van Frankrijk, de Chinese president Xi Jinping en de Turkse president Abdullah Gül.

In totaal ontvingen de koning en koningin tientallen wereldleiders op het paleis voor een diner in de beroemde Oranjezaal.

De meeste van deze wereldleiders kwamen gezamenlijk aan met een touringcar. Voor president Obama ging dit niet door, hij kwam met zijn eigen auto. Leuk weetje: voor de komst van zijn gepantserde auto moest het bruggetje waar hij overheen zou rijden, worden verstevigd. Kosten: 19.000 euro.

Eerste presidentiële ontvangst in nieuw Huis ten Bosch

In 2019 ontving koning Willem-Alexander in zijn nieuwe huis de president van Ecuador, Lenín Moreno Carcés. Hij was de eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder die de koning ontving in Paleis Huis ten Bosch sinds hij erheen verhuisd was.

ANP-375133517.jpg

Bron: ANP Foto

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--