Royals geven cultuursector een duwtje in de rug
Koningin Mathilde gaat de internationale muziekconcours 'Koningin Elizabethwedstrijd' dit jaar missen. Als beschermvrouwe is ze ieder jaar van de partij. Dit jaar kan het evenement niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Toch houdt Mathilde hoop en kijkt ze uit naar de volgende editie in 2021.
Dit jaar stond de piano-editie van de Koningin Elizabethwedstrijd op de planning. Ondanks dat het dit jaar niet door kan gaan, houdt Mathilde hoop: "Het is een grote teleurstelling voor het publiek, maar uitstel is geen afstel. En het gemis dat het grote publiek kan ervaren, is toch een goed teken voor de toekomst. Ik heb er alle vertrouwen in dat het jaar 2021 rond piano een succesvol jaar zal zijn". In een interview met VRT vertelt Mathilde over de corona-impact op de muziekwedstrijd.
Koningin Mathilde bespeelt zelf ook de piano. Sinds haar 23e heeft ze het in de vingers. Haar man, koning Filip, is tien jaar geleden ook met pianolessen begonnen. Samen hebben ze de passie doorgegeven aan dochter Elisabeth en zoon Gabriël.
De week van de koningin
Mathilde hoopt dat de deelnemers volgend jaar terugkomen met nóg meer motivatie. "Het wegvallen van de wedstrijd kan misschien vergeleken worden met het wegvallen van de Olympische Spelen voor de atleten," zegt ze ook. "De kandidaten bereiden zich hard voor een belangrijk doel voor en dan valt dat doel weg".
De wedstrijd trekt vele jonge internationale muzikanten en ook veel jonge fans. Om de bekendheid van de wedstrijd te vergroten, is 'De week van de koningin' in het leven geroepen. Bij de VRT worden op tv, radio en op de onlinekanalen een week lang de meest memorabele optredens van de afgelopen jaren uitgezonden.
Mathilde is enthousiast over het initiatief: "Cultuur kan echt de troef zijn in de strijd tegen eenzaamheid in deze moeilijke tijden. Laten we elkaar ontmoeten, volgende week, virtueel en echt deelnemen aan de programma's rond klassieke muziek".
De Belgische cultuursector is hard geraakt door de coronacrisis. Vorige week brachten koning Filip en koningin Mathilde al een cultureel bezoek aan de Koninklijk Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Het museum mocht na twee maanden de deuren weer openen.
Zorgen om Britse cultuursector
Prins Charles maakt zich grote zorgen over de cultuursector. De Britse troonopvolger vraagt zich af of orkesten en theaters de coronacrisis wel zullen overleven.
"We moeten een manier vinden om alles op gang te houden", stelde Charles maandag in een interview op het Britse Classic FM. De prins is beschermheer van tientallen cultuurinstellingen en merkte op dat ze van "groot belang" zijn voor de economie.
Charles noemde als voorbeeld The Royal Opera House in Londen. Het concertgebouw heeft sinds het begin van de coronacrisis 60 procent van de inkomsten zien wegvallen. "Ze zitten in verschrikkelijke moeilijkheden, want hoe zorg je ervoor dat je weer kan opstarten? (...) We moeten een manier vinden om ervoor te zorgen dat deze fantastische mensen en organisatie dit overleven."
De 71-jarige Charles, die het coronavirus zelf opliep in maart, sprak in het programma ook over zijn liefde voor klassieke muziek. Hij onthulde onder meer dat hij zijn oudste zoon William had geholpen bij het uitzoeken van muziek voor zijn huwelijk met Catherine in 2011. "Hij was heel blij dat ik een paar stukken voorstelde voor de bruiloft."
Bron: VRT / ANP