Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals op vakantie: Duitsland

19 juli 2023 · Leestijd 4 min

Waar gaan de royals op vakantie in de zomer en wat voor uitstapjes maken zij daar? Deze zomer gaan we langs verschillende vakantielanden in Europa en kijken we welke royals hier op vakantie gaan. Deze week zijn we in Duitsland, het grote buurland waar ons koningshuis ongekend populair is.

Veel Nederlanders gaan in Duitsland op vakantie. Ook ons koningspaar komt er vaak, maar zijn ze er ooit op vakantie geweest? Er is weinig bekend over royals die in Duitsland op vakantie gaan. Behalve over een royal over wie veel Duitsers – en zelfs zijn eigen onderdanen – gemengde gevoelens hebben. Daarover straks meer. Ons eigen koningshuis is 'van Duitsen bloed', dus ongetwijfeld gaan ze er met enige regelmaat op familiebezoek, maar ook daar is slechts weinig over bekend.

Vakantie met kleine Beatrix

In 1938 wordt prinses Beatrix geboren. Haar ouders, koning Juliana en prins Bernhard, gaan in juli en augustus met hun kleine dochter op vakantie in Heiligendamm. Hier woont Juliana's oom Adolf Friedrich zu Mecklenburg. Ook gaan ze onder meer naar Aken, waar ze langsgaan bij Bernhards moeder, prinses Armgard.

Wilhlemina Juliana Beatrix Armgard
De kleine prinses Beatrix in de armen van haar oma, koning Wilhelmina. Haar andere oma Armgard (rechts) en Juliana kijken toe. Deze foto is in mei 1938 gemaakt op Paleis Soestdijk.

Deelstaatbezoeken en staatsbezoek

Ons koningspaar bracht in juli 2021 een staatsbezoek aan Duitsland. In Berlijn werden koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen door bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Het was de afsluiting van een reeks bezoeken aan Duitse deelstaten, waarbij de koning zich ook inspant voor meer economische samenwerking. Ons koningspaar heeft dus al veel bezoeken aan Duitsland gebracht.

Koningspaar Brandenburger Tor 2021
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima met burgemeester Michael Müller bij de Brandenburger Tor in Berlijn.
Koningspaar in koepel Rijksdag 2021
Ons koningspaar neemt tijdens het staatsbezoek een kijkje in koepel van de Rijksdagsgebouw. Deze koepel dateert van na de Duitse hereniging. Na een ingrijpende verbouwing door de Britse architect Norman Foster is het gebouw een mix van oude en nieuwe architectuur. Ook voor het publiek zijn er rondleidingen in het gebouw.

Oranjeroute

Op veel plekken in Duitsland liggen wortels van onze eigen royals. Locaties die een bezoekje in de zomer zeker waard zijn. Ze liggen op de Oranjeroute, een toeristische route met 23 plaatsen die een link hebben met de voorgeschiedenis van ons koningshuis. Wie het hele traject wil volgen, legt ongeveer 2300 kilometer af. Maar je kunt elk plaatsje natuurlijk ook afzonderlijk bezoeken. Sommige plaatsen liggen niet ver van de Nederlandse grens. 

Geboorteplaats Willem van Oranje

Willem van Oranje, onze Vader des Vaderlands, komt uit Dillenburg, een van de plaatsen aan de Oranjeroute. Kasteel Dillenburg, waar hij werd geboren, is helaas verwoest. Maar in de 19e eeuw liet prinses Marianne, dochter van koning Willem I, er de Willemstoren bouwen, ter nagedachtenis aan Willem van Oranje. In 2000 onthulde onze toenmalige koningin Beatrix er een standbeeld van haar verre voorouder. 

Beatrix Dillenburg 2000

Schwerin, de stad van prins Hendrik

Hier zien we koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij Schloß Schwerin tijdens een driedaags bezoek aan de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg in 2019. Het 'sprookjeskasteel' in de stad Schwerin wordt gebruikt als parlementsgebouw, maar is ook een belangrijke toeristische trekpleister. 

Schloss Schwerin koningspaar 2019

Schwerin is ook een van de steden op de Oranjeroute, omdat hertog Hendrik uit deze plaats afkomstig is. Hendrik trouwde in 1901 met onze koningin Wilhelmina. Zij zijn de overgrootouders van koning Willem-Alexander. 

Bad Arolsen 

Ik het barokke slot van Bad Arolsen groeide prinses Emma van Waldeck-Pyrmont op, de latere echtgenote van koning Willem III. Op 20-jarige leeftijd trouwde ze met de 61-jarige koning. Uit hun huwelijk werd één kind geboren: prinses Wilhelmina. Je mag dus zeggen dat zij ons koningshuis voor uitsterven heeft behoed. Je kunt als bezoeker een kijkje nemen in het slot, waar je alles te weten komt over de familie waarin Emma opgroeide. 

Beatrix Bad Arolsen 2008
Tijdens een privébezoek in 2008 bekijkt koningin Beatrix een expositie over haar overgrootmoeder prinses Emma in Bad Arolsen.

Een 'echt' sprookjeskasteel

Niets ten nadele van Schwerin, maar in Beieren vind je het meest 'echte' sprookjeskasteel. Dit kasteel ligt niet op de Oranjeroute, maar mag in dit artikel niet ontbreken. Schloss Neuschwanstein werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van koning Ludwig II van Beieren. Hij heeft er maar heel even gewoond en de voltooiing van het kasteel niet meegemaakt. Aan het einde van zijn leven werd de koning zelfs krankzinnig verklaard en afgezet, waarna hij onder mysterieuze omstandigheden stierf. Maar het is een prachtig bouwwerk, ondanks de verdrietige levensloop van de bedenker. Dit echte 'sprookjeskasteel' in de Beierse Alpen heeft model gestaan voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. 

Schloss Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein in Beieren.

'Vakantieganger' uit Thailand 

Er is een royal die veel in Duitsland verblijft, maar daarbij gemengde gevoelens oproept. Koning Vajiralongkorn van Thailand verblijft zo vaak in Duitsland, dat je nauwelijks van vakantie kunt spreken. Hij was bijvoorbeeld vaak te vinden in een luxe hotel in Garmisch-Partenkirchen, omringd door personeel en vrouwen die tot zijn beschikking staan. Soms wordt er voor het hotel zelfs tegen zijn aanwezigheid geprotesteerd. In zijn eigen land is kritiek op de koning verboden. 

Koning Thailand parlement juli 2023
Koning Vajiralongkorn spreekt Thaise parlementariërs toe.

Op zichzelf is Garmisch-Partenkirchen een idyllisch plaatsje in een mooie streek in de deelstaat Beieren, in het zuidoosten van het land. Je kent deze plaatsnaam misschien van het traditionele schansspringen dat op nieuwjaarsdag op televisie wordt uitgezonden. Maar het glooiende landschap trekt ook 's zomers veel toeristen. 

Garmisch schansspringen

Beeld: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--