Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sinn Féin heeft spijt van IRA-aanslag op oom prins Philip

19 april 2021 · Leestijd 2 min

De Ierse links-republikeinse partij Sinn Féin heeft spijt betuigd over de IRA-aanslag op de hoge Britse marineofficier Lord Louis Mountbatten in 1979. De mentor en lievelingsoom van de zaterdag bijgezette prins Philip kwam om het leven toen activisten van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) zijn jacht opbliezen in het Ierse Mullaghmore. Ook Mountbattens 14-jarige kleinzoon en twee anderen vonden de dood.

"Natuurlijk spijt het mij dat dit is gebeurd, natuurlijk is dat hartverscheurend", zei Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald zondag. De partij is de politieke voortzetting van de IRA.

Het is de eerste keer dat de politiek leider van de Ierse republikeinen excuses heeft aangeboden voor de bomaanslag. McDonalds voorganger Gerry Adams zei in die tijd dat Mountbatten een "gerechtvaardigd doelwit" was.

Destijds woedde een bloedige strijd in en over Noord-Ierland, ook bekend als The Troubles. De katholieke republikeinen wilden dat het weer bij Ierland zou gaan horen, de pro-Britse en protestantse unionisten vonden dat Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk moest blijven. De strijd kostte 3500 mensenlevens. In 1998 werd een vredesakkoord gesloten.

De afgelopen weken lopen de spanningen in Noord-Ierland weer op als gevolg van de brexit. Veel pro-Britse inwoners zijn fel tegen de nieuwe handelsbarrière die tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk is ingevoerd als onderdeel van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--