Binnenkijken in Slot Schönbrunn: prachtig sprookjespaleis in Wenen
Ooit een geliefde zomerresidentie van de Habsburgers, nu één van de meestbezochte paleizen van Europa: Slot Schönbrunn. Dit kasteel staat vlak buiten het centrum van Wenen, de Oostenrijkse hoofdstad, en is niet voor niks onderdeel van UNESCO.
Slot Schönbrunn werd aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd. Het paleis deed eerst dienst als jachtslot voor keizer Leopold I. Vijftig jaar later werd het kasteel uitgebreid tot een zomerresidentie voor keizerin Maria Theresia. Frans Jozef, de man van keizerin Sisi, was de eerste Habsburger die van het slot zijn permanente woonplek maakte.
Blauwe trap
Wat een entree! Als je bij binnenkomst over de blauwe trap struint, zie je gelijk prachtige plafondschilderingen. De trap leidt naar de staatskamers en de appartementen van de keizerlijke familie.
Lees verder onder de post.
Woonvertrekken van Maria Theresia
De vertrekken van keizerin Maria Theresia zijn nog altijd te bewonderen. Omdat het paleis een zomerresidentie was, liet Maria Theresia het met lichte kleuren inrichten. In haar appartementen lijkt het net alsof je buiten staat. Vergeet vooral niet om rechts op de post te klikken, dan krijg je een volledige sfeerimpressie van de appartementen.
Lees verder onder de post.
Maria Theresia hield ervan zich af en toe terug te trekken om te schrijven. Daarom liet ze in Slot Schönbrunn de porseleinkamer inrichten, die gebruikt werd als schrijfruimte en aan haar eigen smaak voldeed.
Lees verder onder de post.
De Vieux-Laque kamer doet tijdens de lange regeerperiode van de keizerin dienst als studiekamer voor haar man Frans I Stefan. Na zijn plotselinge dood rouwt Maria Theresia zo erg, dat ze alleen nog maar donkere kleding draagt en het vertrek laat inrichten als herdenkingsruimte.
Lees verder onder de post.
Om zichzelf en hun gasten te vermaken, liet Maria Theresia een Chinese kamer inrichten. Hier speelden de keizerin en haar man avonden lang kaartspellen met genodigden.
Lees verder onder de post.
Woonvertrekken van Frans Jozef
Ook Frans Jozef had het net zoals de echtgenoot van Maria Theresia druk met studeren. De vorst besteedde het grootste deel van zijn werkdag in deze bruine ruimte. Als herinnering aan de regeerperiode van Frans Jozef hangen hier schilderijen van de keizer en zijn echtgenote Sisi.
Lees verder onder de post.
Zelfs de slaapkamer van Frans Jozef en Sisi is nog altijd te bezoeken. De ruimte werd ingericht voor hun huwelijk en heeft een donkerblauwe kleur, perfect om 's nachts helemaal bij weg te dromen.
Lees verder onder de post.
Hoewel het echtpaar dus wel een gezamenlijke slaapkamer had, hadden ze ook elk hun eigen vertrekken. Klik rechts in de onderstaande post voor een inkijkje in de salon van keizerin Sisi.
Lees verder onder de post.
De Marie Antoinette-kamer maakte deel uit van de appartementen van Sisi. Ze gebruikte het vertrek voor kleine etentjes met haar familieleden.
Lees verder onder de post.
Carrouselkamer
Natuurlijk heeft Slot Schönbrunn niet alleen maar dienst gedaan als woonpaleis voor Maria Theresia en Frans Jozef, het is ook een plek waar veel evenementen georganiseerd werden. Om ervoor te zorgen dat bezoekers niet meteen in de privévertrekken van de vorst stonden, werd de carrouselkamer ingericht.
Lees verder onder de post.
Kleine en Grote Galerij
De Kleine Galerij is een prachtige zaal, waar vroeger hofhoudelijke evenementen georganiseerd werden. Het is de kleinere versie van de Grote Galerij.
Lees verder onder de post.
De Grote Galerij is waarschijnlijk de meest indrukwekkende ruimte van Slot Schönbrunn. Al eeuwenlang wordt het gebruikt voor belangrijke ontvangsten.
Lees verder onder de post.
Kapel
In een paleis mag een kapel natuurlijk niet ontbreken. Slot Schönbrunn beschikt over een hele grote katholieke kapel, die je beter ziet als je in de onderstaande post naar rechts klikt.
Lees verder onder de post.
Tuinen
Slot Schönbrunn beschikt over een groot park, met grote fonteinen en palmhuizen.
Lees verder onder de foto's.
Ook gehuisvest in het park is de oudste dierentuin ter wereld: Tiergarten Schönbrunn, uit 1752. Daar zijn onder andere ijsberen, panda's en olifanten te vinden.
Lees verder onder de foto.
Helemaal op het einde van het park staat de grootste gloriette ter wereld. Vanaf de heuvel waar het bouwwerk staat, heb je een prachtig uitzicht over de tuinen, het paleis en de stad. De gloriette werd in opdracht van Frans Jozef als eetkamer ingericht.
Lees verder onder de foto.
Zelf bezoeken
Ben je na dit inkijkje in Slot Schönbrunn benieuwd geworden naar de andere kamers in het paleis? Dan is er goed nieuws. Je kunt Slot Schönbrunn namelijk gedurende het hele jaar bezoeken. En vanaf midden december tot de eerste week van januari organiseert het slot jaarlijks een prachtige kerstmarkt.
Foto's: ANP/Instagram @schoenbrunnpalace