Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Slotdag van het staatsbezoek aan Duitsland

7 juli 2021 · Leestijd 3 min

Woensdag is alweer de laatste dag van het staatsbezoek aan Duitsland. De koning en koningin bezochten de technische universiteit van Berlijn en gaan nog veel meer zien in de hoofdstad.

Het koningspaar begon de dag met een verklaring bij hun hotel over de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Daarvoor was speciaal een persmoment gecreeërd. De koning zei dat het neerschieten van De Vries een 'aanslag is op de journalistiek, en daarmee op de rechtsstaat'. Lees hier meer over de reactie van de koning.

Máxima: 'Meer vrouwen in de wetenschap'

Koningin Máxima pleit voor meer vrouwen in de wetenschap. Dat deed ze tijdens een bezoek aan de Technische Universiteit Berlijn, waar zij en koning Willem-Alexander werden bijgepraat over veelbelovende wetenschappelijke technieken. Er zijn bijvoorbeeld meer specialisten nodig, en daarin zouden vrouwen een belangrijke rol kunnen spelen, zei ze tegen een Duitse PhD-studente die zich bezighoudt met fotonica, de discipline die de relatie tussen licht en elektriciteit bestudeert.

De Duitse studente richt zich specifiek op het overdragen van kennis over de techniek. Máxima vroeg ook naar de relatie tussen de Berlijnse universiteit en instituten als de TU in Delft en Brainport Eindhoven. De wetenschappers grapten dat er wel eens een strijd wordt gevoerd welke universiteit het hoogste aandeel vrouwelijke PhD-kandidaten heeft.

De koning volgde onder meer een presentatie van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Ook was hij samen met Máxima getuige van het ondertekenen van een samenwerkingsvoornemen tussen Nederland en Duitsland op het gebied van onder meer fotonica.

Groen en duurzaamheid

Vervolgens bezocht het paar het Duitse landschapspark Herzberge. Daar spraken zij over natuur in de stad en het milieu. Van lokale kinderen, die veel tijd doorbrengen in het park, leerden ze over de activiteiten en dingen in de natuur, waaronder regenwormen.

Op het terrein van voormalig Oost-Duitse zomerkampen worden nu vooral recreatieve en leerzame activiteiten georganiseerd. Het koningspaar sprak in de regen met vrijwilligers over het park.

Voor de gelegenheid droeg de koningin dit keer geen hakken, maar ballerina's. Dat was maar goed ook, want de omgeving werd flink drassig door een regenbui. 

Expositie

Daarna was het tijd voor een expositie in het Humboldt Forum. Daar heeft het koningspaar in een interactieve tentoonstelling de val van de Berlijnse Muur 'ervaren'. Het paar kon aan het 'rad van de geschiedenis' draaien, waarna schermen om hen heen de Berlijnse gebeurtenissen in een bepaalde periode lieten zien. De koning en koningin kregen een voorproefje van de tentoonstelling, die eigenlijk pas later deze maand opent.

De expositie draait om de rol van Berlijn in de wereld en is ook politiek beladen, met statements over wapenhandel en surveillance door overheden. Een groot deel van de tentoonstelling in het Humboldt Forum gaat over cultuur en geschiedenis in Berlijn.

Het koningspaar liep halverwege de rondleiding ook door de deur van de voormalige technoclub Trésor, dat vroeger in een grote kluis onder een oud-warenhuis zat. De deur staat in de tentoonstelling symbool voor de technocultuur in Berlijn, die vooral in de jaren '90 wereldberoemd was.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--