Spaanse premier wil dat Felipe actie tegen zijn vader onderneemt
De Spaanse regering voert zachte druk uit op koning Felipe om zich nog meer te distantiëren van zijn in opspraak geraakte vader koning Juan Carlos. De eerste maatregel zou kunnen zijn hem uit het Zarzuela-paleis te zetten, maar andere opties zijn het intrekken van de titel van koning of hem uitsluiten van het Koninklijk Huis. Dat meldt de krant El Mundo woensdag.
Koning Felipe heeft eerder dit jaar al vergaande stappen genomen om afstand te nemen van Juan Carlos. In maart maakte hij bekend de toekomstige erfenis van zijn vader te verwerpen en de toelage die de koning-emeritus ontving, in te trekken. Dit alles nadat was uitgekomen dat Juan Carlos geheime bankrekeningen had in Zwitserland en Panama, met daarop tientallen miljoenen euro's die mogelijk als smeergeld waren verkregen.
De Zwitserse justitie doet al enige tijd onderzoek naar de geldstromen rond de rekeningen, waarbij de koning-emeritus nog geen verdachte is. Het Spaanse hooggerechtshof heeft ook een onderzoek geopend maar kan alleen oordelen over de periode na 2014, toen Juan Carlos door zijn troonsafstand een deel van zijn onschendbaarheid verloor. Centraal in het onderzoek staat de vraag of er sprake was van omkoperij of belastingontduiking.
Rekeningen
De laatste dagen volgen nieuwe onthullingen over Juan Carlos elkaar snel op. Om het bestaan van de rekeningen en het daarop gestalde fortuin geheim te houden zou hij met enige regelmaat een koerier naar Genève sturen om grote bedragen contant geld op te halen en naar Spanje te smokkelen. De honderdduizenden euro's die zo werden getransporteerd, zijn nooit aangegeven. De koning zou zijn toenmalige vriendin Corinna Larsen rond 2012 'uit dankbaarheid' bijna 65 miljoen hebben geschonken, hetgeen justitie ook ongeloofwaardig vindt.
Juan Carlos (82) werd in 1975 na de dood van dictator Francisco Franco koning van Spanje. Hij kreeg jarenlang krediet voor zijn rol tijdens de transitie van dictatuur naar democratie, waarbij zijn wat losse levensstijl door politiek en media met de mantel der liefde werden bedekt. Pas zo'n tien jaar geleden, toen het respect voor de monarchie en voor Juan Carlos afgenomen waren, werden zijn diverse 'foute' vriendschappen onder de loep genomen.
Niet lang daarna viel de koning van zijn voetstuk en in 2014 besloot hij af te treden om de monarchie te redden. Zoon Felipe nam toen al meteen afstand, om te laten zien dat hij in tegenstelling tot zijn vader brandschoon en transparant was. De regering wil nu echter dat Felipe nog verder gaat. In enkele media is zelfs gesuggereerd dat Juan Carlos maar naar het buitenland moet vertrekken, waarbij Nederland als een van de mogelijke bestemmingen wordt genoemd, naast onder meer Portugal en Zwitserland.
Bron: ANP