Interessant: zó zien de voorbereidingen voor een staatsbanket eruit

Tv-kok Yvette van Boven krijgt voor haar programma 'Oranje Van Boven' een kijkje achter de schermen aan het hof. Want hoe werkt het in de hofkeuken en wat komt er allemaal kijken bij een koninklijke ontvangst? Als 'stagiaire' wordt ze rondgeleid en krijgt ze heel wat inside information. Wist je bijvoorbeeld dat de koning en koningin het menu van een staatsbanket eerst moeten goedkeuren?
In de aflevering vertelt hofmaarschalk Sjoert Klein Schiphorst dat een staatsbanket veel meer is dan een diner. "Een staatsbanket is een vast onderdeel van een staatsbezoek. En een staatsbezoek komt tot stand als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een voorstel doet aan de minister-president en de koning. Van déze landen zouden we of graag bezoeken of naar Nederland willen halen."
Ook leuk om te lezen: een kijkje achter de schermen bij staatsbezoeken.
De genodigden
Elk staatsbanket is anders. "Wij kijken naar wie zit er aan tafel? De ministers van beide landen zitten aan tafel, maar bijvoorbeeld ook wetenschappers die met beide landen te maken hebben." En een leuk feitje: "Het andere land mag ook twintig of dertig gasten uitnodigen die zij aan Nederland willen voorstellen." De hofmaarschalk spiegelt vervolgens de gasten. "Komt er een museumdirecteur uit het andere land, dan nodigen wij ook een museumdirecteur uit Nederland uit."
Lees verder onder de foto.

Nieuw servies voor koning Willem-Alexander
De kijker krijgt ook een inkijkje in de Zilverkamer van Paleis Noordeinde. Govert, hoofd van de Zilverkamer, vertelt aan Yvette dat koning Willem-Alexander na zijn inhuldiging een nieuw servies heeft gekregen om in gebruik te nemen. "Het servies waar wij mee werkten, was het servies van koningin Wilhelmina. Daar hebben wij heel lang mee gedaan. Maar het ging steeds meer kapot en moest met de hand worden afgewassen. Dit nieuwe servies is bestand tegen de vaatwasser." Elk onderdeel van het nieuwe servies is met zorg ontworpen en bevat historische elementen. Denk aan de ijsvogel en oranjebloesem, deze onderdelen zijn te linken aan de Oranjes.
Lees verder onder de foto.

Zelfs aan een klein hapje voor bij een borrel zitten hoge standaarden. Zo is het belangrijk dat het in één hap te eten is en dat het krokant blijft. En wist je dat alles tijdens een staatsbanket, op de soep na, op schaal wordt opgediend? "Dat betekent dat de gast van de schaal zelf opschept", zo legt een van de koks uit.
Meer zien? Bekijk dan de uitzending van Oranje Van Boven op NPO Start.

Geschreven door
Renée Prenger