Koninklijke symboliek achter de oranjebloesem
Royals in het verleden maakten veel gebruik van symboliek. Dit deden ze via koninklijke wapenschilden, maar ook op andere manieren. Ook de Oranjes bleven niet achter. Wij spreken met Hanna Klarenbeek, conservator van Paleis Het Loo, over de symbolische waarde van de oranjebloesem.
"In dit portret [zie afbeelding hieronder, red] zien we Mary Stuart omringd door bloemen. We zien een kamperfoelie, rozen én een takje oranjebloesem. En dat takje oranjebloesem heeft een dubbele betekenis. Dat is een verwijzing naar het Huis van Oranje, naar haar man, Willem III de stadhouder", aldus Hanna. Willem III, stadhouder van Nederland in de periode tussen 1650 en 1702 en koning van Groot-Brittannië en Ierland vanaf 1689, was getrouwd met de Britse Mary Stuart II. "De oranjes gebruikten die sinaasappelsymboliek, want een sinaasappelboom die bloeit, heeft bloesem en vruchten tegelijkertijd. Daarmee lieten ze zien, er is áltijd een nieuwe vrucht en dus altijd opvolging in onze lijn."
Lees verder onder het schilderij.
Een passie voor bloemen kweken
"Willem III en Mary Stuart waren de eerste bewoners van Paleis het Loo", weet Hanna. "Mary was een Engelse prinses. In Engeland was een rijke bloementraditie en als klein meisje leerde zij kweken en bloemen onderhouden. Ook had ze hobby's met bloemen." Mary hield zich bezig met bloemsierkunst, het versuikeren van bloemen en vruchten, en borduren. "Die bloementraditie brengt zij naar Nederland. Door haar hebben wij nu een bloemetje in huis. Willem bestelde voor haar bij zijn tuinmannen verse bloemen voor haar vertrekken. Die werden dan geplaatst in mooie Delftse aardewerken vasen om mee te pronken, om al die verschillende soorten bloemen een plekje te geven in dat interieur", aldus Hanna.
Lees verder onder het schilderij.
Steunbetuiging
In Paleis Het Loo hangt het schilderij Vivat Rex, van kunstschilder Elias van den Broek. Dit schilderij is gemaakt in de periode van stadhouder Willem III en Mary Stuart en is een steunbetuiging aan Willem III. Op de steen onder de sinaasappel staat de inscriptie Vivat Rex: Leve de koning. In het schilderij is een sinaasappelboom te zien, met bloesem én vrucht. In de tentoonstelling Bloom van het Paleis het Loo leer je meer over Mary, haar liefde voor bloemen en de oranjebloesem-symboliek.
Lees verder onder het schilderij.
Foto's: Koninklijke Verzamelingen
Geschreven door
Lydia Reitsma