Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik staatsbezoek 1996: koningin Beatrix in Zuid-Afrika

16 oktober 2023 · Leestijd 2 min

Deze week brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Zuid-Afrika. In 1996 bezocht Willem-Alexander het land al eens samen met zijn ouders (toen nog) koningin Beatrix en prins Claus.. In dit artikel blikken we terug op het staatsbezoek van 1996.

De reis van koningin Beatrix met haar echtgenoot en zoon was bijzonder, omdat Zuid-Afrika in die tijd lang geboycot werd. Reden hiervoor was de apartheidspolitiek in het land. Na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990 veranderde dit. Zuid-Afrika groeide uit tot een politieke vriend van Nederland.

Staatsbezoek-1996-Beatrixstraat
In de straten van Pretoria doet een straatnaambord vermoeden dat er hoog bezoek op komst is.

Ontmoeting met Nelson Mandela

De Oranjes vlogen eerst naar Pretoria, één van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. Daar ontmoetten ze president Nelson Mandela en zijn dochter Zindzi. De dag werd afgesloten met een staatsbanket. Deze werd extra vroeg op de avond gehouden, omdat Mandela graag vroeg naar bed ging.

Lees verder onder de foto.

Zuid-Afrika-1996-Pretoria

Naar Johannesburg

De tweede dag van het staatsbezoek spendeerde de Oranjes in Johannesburg, waar ze de Art Gallery bezochten. Na het museum liep het koninklijk gezin door de wijk Newtown, wat het nieuwe culturele centrum van Johannesburg moest worden. Vervolgens bekeek de koningin een voorstelling bij de Dance Factory.

Lees verder onder de foto's.

Staatsbezoek-1996-Johannesburg
Staatsbezoek-1996-Johannesburg-voorstelling

Op bezoek bij de lokale bevolking

Op de derde dag bezocht het gezelschap Katlehong, een township ten oosten van Johannesburg. Ze werden onthaald door de bewoners, die dansend het zingend het gezelschap welkom heetten.

Staatsbezoek-1996-township

Robbeneiland

Voor de laatste dag van het staatsbezoek vloog het koninklijk gezin naar Kaapstad. Willem-Alexander bezocht de gevangenis op Robbeneiland, waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. De royals sloten het staatsbezoek 's avonds af met een ontmoeting met Nederlanders die in Zuid-Afrika woonden.

Benieuwd naar de bewegende beelden? Kijk dan naar de video hieronder.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Staatsbezoek anno 2023

Nu vliegt Willem-Alexander opnieuw naar het Afrikaanse land. Dit keer in een andere rol en samen met zijn vrouw. Nieuwsgierig hoe het programma van het huidige staatsbezoek overeenkomt met dit bezoek uit 1996? Hier lees je meer over het programma. 

Foto's & video: ANP/Koninklijk Huis

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--