Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is familie van wie: De banden tussen Scandinavische royals uitgelegd

15 september 2023 · Leestijd 3 min

Het banket ter ere van het regeringsjubileum van de Zweedse koning Carl Gustaf is tegelijk een familiereünie. De Noorse koning Harald en de Deense koningin Margrethe zijn immers niet alleen collega’s, maar ook familie van Carl Gustaf. We vertellen je hier hoe het zit, want wie is nu precies verwant aan wie?

Koning Margrethe is een directe nicht van koning Carl Gustaf

In het geval van koningin Margrethe hoeven we niet lang te zoeken naar een gemeenschappelijke voorouder. Carl Gustaf en Margrethe zijn volle neef en nicht. Ze delen namelijk dezelfde grootouders: de Zweedse koning Gustaf VI Adolf (1882-1973) en zijn eerste vrouw Margaretha van Connaught (1882-1920).

Gustaf VI Adolf en Margarethe kregen vijf kinderen. Hun oudste zoon, Gustaf Adolf (1906) zou nooit koning worden. Bij een vliegtuigongeluk in 1947 kwam hij om het leven. Hij liet vijf kinderen na. Vier dochters en een zoon: Carl Gustaf, die nog geen jaar oud was toen zijn vader stierf. Carl Gustaf zou in 1973 het koningschap overnemen van Gustaf VI Adolf.

Lees verder onder de foto. 

Carl Gustaf toespraak koning
15 september 1973: Carl Gustaf wordt koning van Zweden na het overlijden van zij opa Gustaf VI Adolf.

De Zweedse Ingrid Victoria trouwt met Deense kroonprins Frederik 

Het derde kind van Gustaf VI Adolf en Margaretha was Ingrid Victoria (1910-2000). Ze trouwde in 1935 met de Deense kroonprins Frederik. Twaalf jaar later werd Frederik koning van Denemarken. Ingrid en Frederik kregen drie dochters: Margrethe (1940) – de huidige Deense koningin – Benedikte (1944) en Anne-Marie (1946). Margrethe volgde haar vader na zijn overlijden in 1972 op.

Lees verder onder de foto's. 

Margrethe_gezin
Het gezin van Margrethe.
Koningin Ingrid (1910-2000), de moeder van de huidige koningin Margrethe en tante van de Zweedse
Koningin Ingrid (1910-2000), de moeder van de huidige koningin Margrethe en tante van de Zweedse koning Carl Gustaf.
Een foto uit de oude doos. Koning Frederik en koningin Ingrid met hun drie dochters. Van links naar
Een foto uit de oude doos. Koning Frederik en koningin Ingrid met hun drie dochters. Van links naar rechts: Margrethe, Anne-Marie en Benedikte. Het gezin is in Groenland en de drie meiden zijn gekleed in traditionele Deense kleding.

Noorse koning Harald is verre familie van koning Carl Gustaf 

De familieband tussen koning Harald en koning Carl Gustaf gaat iets verder terug. Zij stammen beiden af van de Zweedse koning Oscar II (1829-1907). Die had vier kinderen. Zijn oudste zoon volgde hem op als koning Gustaf V (1858-1950). De huidige Zweedse koning Carl Gustaf is een kleinkind van Gustaf V.

Lees verder onder de foto. 

olav-martha
31 maart 1949: prins Olav van Noorwegen en zijn vrouw Martha van Zweden bezoeken Nederland. Het prinselijk paar werd begroet door Prins Bernhard (r).

Koning Harald van Noorwegen is een kleinzoon van de derde zoon van Oscar II, prins Carl (1861-1951). Deze Carl trouwde met prinses Ingeborg van Denemarken. Hun huwelijk was gearrangeerd, maar was wel gelukkig. Ze kregen vier kinderen. Dochter Märtha trouwde met de Noorse kroonprins Olav. Uit dit huwelijk werd de huidige Noorse koning Harald geboren. 

Familie, buren én vrienden

Zo zie je maar, de Scandinavische royals zijn eigenlijk één grote familie. Het is dan ook niet gek dat de royals uit Noorwegen, Zweden en Denemarken zo goed met elkaar zijn bevriend. Zo zijn alle vorsten uitgenodigd voor het banket ter ere van Carl Gustaf's jubileum én zijn de troonopvolgers van hun ouders goed met elkaar bevriend. Ze zeggen niet voor niets, liever een goede buur dan een verre vriend! 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--