Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Poll: Moet de Gouden Koets voorgoed het museum in?

12 september 2020 · Leestijd 2 min

Deze week is bekend gemaakt dat de Gouden Koets na een jarenlange renovatie tijdelijk te bezichtigen zal zijn in het Amsterdam Museum. Maar zal de koets eigenlijk ooit nog gebruikt worden?

Het rijtuig uit 1898 wordt traditiegetrouw gebruikt met Prinsjesdag. In 2015 gebeurde dat voor het laatst, daarna werd de Gouden Koets gerenoveerd. In plaats daarvan gingen de koning en koningin op Prinsjesdag met de Glazen Koets naar de Ridderzaal. In de Tweede Kamer en daarbuiten is sindsdien met meer regelmaat gepleit om de Gouden Koets niet meer te laten uitrijden, maar in een museum te parkeren. 

De reden hiervoor is de linkerkant van de Gouden Koets. Daarop heeft schilder Nicolaas van der Waay onder meer een knielende zwarte man en een inwoner van toenmalig Nederlands-Indië afgebeeld. De schildering moest duidelijk maken hoe de koloniën dankzij Nederland beschaving en ontwikkeling was bijgebracht. Eind negentiende eeuw was deze afbeelding 'normaal'. Maar anno 2020 roept het schilderij afschuw op bij mensen. Dat riep de vraag op: hoort de koets niet thuis in een museum? 

Willem-Alexander heeft laten weten pas een beslissing te maken over de Gouden Koets als de restauratie is afgerond. Intussen kwamen er in de reacties op onze Facebook-pagina al duidelijk verschillende meningen naar boven. 

Zo schreef iemand: "Je kunt de geschiedenis niet uitwissen, door het te negeren. Als je dingen zoals de Gouden Koets en standbeelden verwijdert, haal je de herinnering weg."

Iemand anders is het daar niet mee eens en schrijft: "Zet dat ding in een museum. De maatschappij verandert nou eenmaal. Het hoort ook bij de Nederlandse traditie om rekening met elkaar te houden. Dat vind ik persoonlijk belangrijker dan zo'n koets."

Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--