Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stéphanie ontvangt munt naar ontwerp van zandtovenaar Gert van de Vijver

3 december 2020 · Leestijd 2 min

Prinses Stéphanie van Monaco heeft donderdag het eerste zilveren exemplaar van de Nederlandse 'zandmunt' in ontvangst genomen. Arie van 't Hof, de Nederlandse honorair consul-generaal in Monaco, overhandigde de munt aan Stéphanie. De munt, gebaseerd op een ontwerp van de bekende zandtovenaar Gert van der Vijver, wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen om 250 jaar circuscultuur te eren.

De prinses is beschermvrouwe van de Fédération Mondiale du Cirque. Van der Vijver werd bekend door het programma De Zandtovenaar. Hij maakte een circuspiste na op een lichtbak en maakte er met zand een kunstwerk op. De Koninklijke Nederlandse Munt zette de zandtekening om in een 3D-ontwerp en behield de structuur van zandkorrels op de uitgifte. Op de munt zijn een paard, trapezeartiesten en een clown te zien.

De 'zandmunt' is verkrijgbaar in drie uitvoeringen. Zo is er een zogenoemde coincard, een verzamelverpakking op creditcardformaat, en een zilveren en gouden munt. De verkoop van de munten is direct van start gegaan. Het zijn geen wettelijke betaalmiddelen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Koninklijke Nederlandse Munt lanceert jaarlijks een munt in de lopende serie Immaterieel Erfgoed in Nederland. Dit jaar is dus gekozen voor een eerbetoon aan het circus. In Monaco vindt jaarlijks het wereldberoemde Internationaal Circusfestival van Monte Carlo plaats waarbij de Monegaskische prinselijke familie nauw betrokken is.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--