Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Elizabeth was echt een stijlicoon: dit wil je over haar stijl weten

8 september 2023 · Leestijd 3 min

Jarenlang was koningin Elizabeth het boegbeeld van het Britse koninklijk huis. Een jaar na haar overlijden is ze nog steeds een iconische monarch die ook op het gebied van mode een unieke stijl had. Haar herkenbare hoeden en typerende felle kleuren waren opvallend en authentiek. Dit is alles wat je wil weten over de stijl van koningin Elizabeth.

De mode van wijlen koningin Elizabeth was vooral te herkennen aan de kleurrijke jassen en jurken die zij naar evenementen droeg. Maar zelfs voordat ze in haar herkenbare outfits verscheen, gaf ze al met haar kleding een duidelijke boodschap aan haar volk. 

Trouwjurk betalen rantsoenbonnen

Net na de Tweede Wereldoorlog stapte Elizabeth (dan nog prinses) in het huwelijksbootje met prins Philip. In 1947 werd er nog gebruik gemaakt van rantsoenering van textiel en ook de 21-jarige Elizabeth moest hieraan geloven voor het kopen van het materiaal voor haar trouwjurk. De toekomstige koningin moest net als alle andere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk rantsoenbonnen sparen. Al zou Elizabeth wel 200 bonnen extra hebben gekregen van de overheid om haar trouwjurk te kunnen betalen. 

Elizabeth en Philip huwelijk
Elizabeth draagt een ontwerp van Norman Hartnell tijdens haar bruiloft.

Opvallen in felle kleuren

Het zijn vooral de felgekleurde outfits die we kennen van koningin Elizabeth. Van top tot teen verscheen de koningin in het gifgroen, kanariegeel of donkerpaars. Geen kleur was haar te gek. Ze droeg deze kleuren niet zomaar, want ze had een duidelijke reden om dit te doen. Schoondochter hertogin Sophie legt uit waarom Elizabeth regelmatig voor een fel kleurenpallet koos: "Ze moet opvallen zodat mensen kunnen zeggen: 'Ik heb de koningin gezien.' Iemand wil kunnen zeggen dat ze een stukje van de hoed van de koningin hebben gezien toen ze langsliep." 

Queen Elizabeth mode

Altijd dezelfde accessoires 

Wat betreft haar accessoires, hield de koningin het iets simpeler. Haar kenmerkende handschoenen, parelketting en schoenen met blokhak ontbraken nooit en ook wat betreft haar tassen, bleef ze in haar 'comfort zone'. Haar (meestal zwarte) handtas, die steevast om haar linkerarm hing, gebruikte ze niet alleen om haar zakdoek en make-up in mee te nemen, maar ook om te communiceren met haar personeel. 

Dag van de handtas: wat zit er in die van Elizabeth?

Lees ook over:

Dag van de handtas: wat zit er in die van Elizabeth?

Zo zou de koningin haar handtas van haar linker naar haar rechterarm verplaatsen om aan te geven dat ze van gesprekspartner wilde wisselen. Zette ze de tas op tafel? Dit zou betekenen dat ze binnen vijf minuten weg wilde. Niet alleen een mooie accessoire dus, maar ook een hele handige techniek om een gesprek af te ronden. Een truc die wij ook wel zouden willen toepassen bij ongemakkelijke sociale evenementen. 

Lees verder onder de foto's. 

Queen Elizabeth handtas
Queen Elizabeth handtas

En als het regent? Dan zag de koningin er nog steeds stijlvol uit en zorgde ze dat haar paraplu dezelfde kleuren als haar outfit had. Hoe slim is dat?

Kopfoto juist (42)

Zo zie je maar, de stijl van koningin Elizabeth was dan wel uitgesproken, maar altijd wel met een reden. 

Hier kun je de documentaire 'Elizabeth a portrait in parts' terugkijken

Lees ook over:

Hier kun je de documentaire 'Elizabeth a portrait in parts' terugkijken

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--