Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stoere actie! Koningin Máxima maakt een parachutesprong

1 juni 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag in Breda een parachutesprong gemaakt. Dat deed ze tijdens een bezoek aan de Defensie Para School (DPS), die sinds 2008 alle parachutistenopleidingen binnen de krijgsmacht verzorgt. "Spannend. Heel erg", zei de koningin bij aankomst op de kazerne. Na een instructie maakte Máxima haar eerste officiële tandemsprong.

"Geen idee waar ik aan begonnen ben", zei de duidelijk gespannen Máxima bij aankomst. Lachen kon de koningin echter nog wel, want ze vond het naar eigen zeggen enorm interessant om mee te maken wat er allemaal gebeurt op de DPS. Maar de spanning "groeit naarmate het moment aankomt", zei ze.

Even leek het erop dat de geplande sprong niet door kon gaan, omdat Breda woensdag aan het begin van de dag te maken had met flink wat regenbuien. Tegen 14.00 uur klaarde de lucht genoeg op om een veilige sprong te maken.

Lees verder onder de foto's.

Maxima_vliegtuig_parachutesprong
Koningin_Maxima_tandemsprong_2
Koningin_Maxima_tandemsprong

"Ik moest echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademhalen", zei Máxima na afloop. Maar ze sprong uiteindelijk "vol vertrouwen", mede dankzij de goede begeleiding en uitleg die ze vooraf kreeg. "Het was heel spannend. En natuurlijk word je zenuwachtiger naarmate het moment nadert." Het ogenblik dat de koningin op het randje van het vliegtuig zat, omschreef ze kort maar krachtig: "snel".

Adjudant Mark mocht Máxima begeleiden tijdens haar allereerste parachutesprong ooit. Hij noemde het "een unieke ervaring", maar was na afloop behoorlijk nuchter over de sprong. "Ik ben net zo professioneel als met iemand anders. Dezelfde focus, dezelfde concentratie", vertelde hij na de zachte landing. "Ik heb haar wel een beetje gerustgesteld, maar ze deed precies zoals we het hadden gebrieft. Ze had de juiste houding. Ze mag zeker trots zijn."

Lees meer onder de foto's.

Koningin_Maxima_Na_landing_tandemsprong
Maxima_na_afloop_tandemsprong

De DPS leidt jaarlijks zo'n 800 tot 1000 militairen op. De opleiding is in eerste instantie bedoeld voor de special forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Ook verzorgt de DPS de parachutistenopleidingen voor de Luchtmobiele Brigade van de landmacht.

Tijdens het bezoek kreeg de koningin uitleg over de verantwoordelijkheden van de organisatie. Ook sprak ze met militairen over hun opleiding en met instructeurs over hun werkzaamheden en operationele inzet in missies. Zo ondersteunde de Defensie Para School onder meer missies in Mali en Afghanistan. Na de uitleg kreeg koningin Máxima een rondleiding door de trainingshal, waar ze onder meer een demonstratie kreeg over parachutevouwen.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--