Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stoer! Máxima vliegt mee in Chinook-helikopter

30 maart 2023 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima is donderdagmiddag in een Chinook-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht opgestegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin neemt deel aan een oefening van de Fire Bucket Operation voor het blussen van branden door het Defensie Helikopter Commando (DHC). Naar verwachting blijft Máxima zo’n drie kwartier in de lucht.

Na aankomst werd de koningin, die voor de gelegenheid gekleed was in een door Defensie verstrekte groene overall van de luchtmacht, welkom geheten door de commandant Luchtstrijdkrachten, de commandant Defensie Helikopter Commando en de Commandant 298 Squadron. Zij vertelden hun koninklijke gast over onder meer het werk van DHC en over de helikopters. Máxima stelde vragen over het effect van wind op het werk en over de inzet van de eenheid in het buitenland. Fire Bucket Operation is een civiel-militaire samenwerking tussen de Koninklijke Luchtmacht en Brandweer Nederland.

Lees verder onder de foto's.

maxima defensie 2023
Maxima helikoptertraining

De koningin en de crew vertrokken na een veiligheidsbriefing vervolgens in de Chinook in de richting van de Oirschotse heide, op zo'n 30 kilometer van de vliegbasis. De Chinook is de grootste van de twee helikoptermodellen waarmee de DHC branden blust. Het andere model is de Cougar, waarvan er ook een aantal te vinden zijn op Gilze-Rijen.

Lees verder onder de foto's.

Maxima in chinook-helikopter
Maxima defensie

Tijdens een vlucht vult de helikopter de zogeheten Bambi Bucket, de grote verstevigde waterzak die onder de helikopter hangt, met water uit een kanaal, plas of een meer in de buurt van de brand. Vervolgens wordt dat gefaseerd of in een keer gelost boven de brandhaard. De maximale capaciteit van de Bambi Bucket onder de Chinook is 7600 liter.

Reactie van Máxima 

"Fantastisch, heel bijzonder om mee te maken", reageerde koningin Máxima donderdag bij terugkomst op vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin was even daarvoor een klein uur meegevlogen met een blusoefening van het Defensie Helikopter Commando.

Lees verder onder de foto. 

Maxima met chinook-helikopter
Maxima vliegt mee met een chinook-helikopter tijdens een ongebruikelijk werkbezoek.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vlak na de landing vertelde de koningin aan de aanwezige pers dat zij erg veel respect heeft gekregen voor het werk van de helikopterpiloten die worden ingezet bij het blussen van moeilijk bereikbare branden, zoals bosbranden. Ze roemde onder meer de technische vaardigheid van vliegpersoneel die daarbij komt kijken. "Heel knap hoe zij zo'n volle bucket met water zo nauwkeurig weten te plaatsen", zei Máxima onder meer.

Vlak voor de landing zorgde de Chinook van de koningin nog voor spektakel. De volle bucket werd vlak voor de hangars van de vliegbasis gefaseerd leeggegooid, wat leidde tot een groot watergordijn.

ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--