Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stralend koningspaar neemt kijkje in nieuw cultuurpaleis

3 september 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hoeven staatsgasten voor muziek en dans niet meer mee te nemen naar Amsterdam. In eigen stad hebben ze nu namelijk een nieuw cultuurpaleis, Amare. Dat hield de Haagse wethouder Anne Mulder het koningspaar donderdagavond voor bij de overdracht ervan aan de 'vaste bewoners'. Volgens het Residentie Orkest, dat in de grote zaal een kort optreden verzorgde, behoort dat nu al tot de landelijke top.

"Ik ben heel blij om hier te zijn", zei koningin Máxima bij aankomst, waarna het koningspaar een rondleiding kreeg door een deel van het immense complex. "Wat een luxe om in dit gebouw te mogen studeren", vond de koningin na een miniconcertje van leerlingen van het conservatorium.

Ook Willem-Alexander toonde zich onder de indruk. Amare, dat het culturele knooppunt moet worden van Den Haag, zal ze ongetwijfeld ook zonder staatsgasten nog vaak terugzien. Het cultuurhuis is het nieuwe onderkomen van het Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Amare, dat een groot deel van de programmering verzorgd.

Lees verder onder de foto's.

In juli zijn de eerste gebruikers al voorzichtig in het pand getrokken, in november volgt de feestelijke opening en het conservatorium verhuist begin volgend jaar. Dit weekeinde kan het publiek er tijdens open dagen al rondkijken.

Dolly Dots

Wethouder Anne Mulder had zelf een andere stip op de horizon gezet, zo verklapte hij in zijn toespraak: op 7 januari treden de Dolly Dots op. "Amare is een succes als elke Hagenees er een keer is geweest", aldus Mulder.

De koning had hem eerder al geplaagd, in een verwijzing naar de moeilijke ontstaansgeschiedenis van het cultuurpaleis. "De hoeveelste wethouder bent u die zich met dit project bezighoudt?", vroeg Willem-Alexander. Mulder was de vierde. "Viermaal is scheepsrecht", meende de koning lachend.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--