Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Liveblog streekbezoek Gelderse Vallei | Koningspaar eindigt bij studentenvereniging in Wageningen

31 augustus 2023 · Leestijd 5 min

Vandaag bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima meerdere plaatsen in de Gelderse Vallei. Van wandelen op het Appelpad in de buurt van Nijkerk tot aan spreken met studenten in Wageningen. Volg het laatste nieuws over het streekbezoek in ons liveblog.

De koning en koningin bezoeken vandaag maar liefst vijf gemeenten in de Gelderse Vallei. Ze hebben gedurende de dag uiteenlopende gesprekken met bewoners en ondernemers uit de streek. Blauw Bloed is erbij en legt alles vast in dit liveblog. Volg vooral ook onze sociale mediakanalen waar we de eerste beelden van het koninklijk paar delen. 

Gemeente Wageningen 

Het koningspaar eindigt het streekbezoek in Wageningen bij studentenvereniging SSR-W. Koningin Máxima is hier in gesprek met studenten over hoe de toenemende voedselaanvraag op een ecologische manier kan worden opgelost. 

maxima-wageningen-streekbezoek
Het streekbezoek wordt afgesloten in de gemeente Wageningen. Hier is koningin Máxima in gesprek met studenten van studentenvereniging SSR-W.

Koningin Máxima ging in gesprek over een onderwerp dat haar aan het hart ligt, namelijk het mentaal welzijn van studenten. Ze wilde volgens ANP onder meer weten waar de studenten in Wageningen het vaakst mee kampen. Toen dat voornamelijk prestatiedruk bleek te zijn, vertelde de koningin dat ze dat vaker hoort. Bijvoorbeeld als ze met Stichting MIND Us werkbezoeken aflegt. Het valt haar op dat studenten "geen kans krijgen" om fouten te maken. Dat de Wageningse studenten dichtbij de natuur studeren, vond de koningin fijn. "Frisse lucht is goed voor mentale gezondheid," besloot ze.

Na afloop kreeg het koningspaar nog de vraag of ze een verenigingsdas wilde signeren. Dat wilden Willem-Alexander en Máxima wel. De gesigneerde das, waar het koningspaar met witte stift hun voornamen op heeft geschreven, gaat waarschijnlijk het archief in, vertelde een student van SSR-W aan ANP. 

Gemeente Ede

In Bennekom bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima korfbalvereniging DVO. Hier kijken ze toe bij een potje korfbal, waar de bal bijna het koningspaar raakt. Maar gelukkig loopt het allemaal goed af. Als souvenir kreeg onze koningin nog een supporter-sjaal mee naar huis om op te hangen naast de Feyenoord-sjaal die ze kreeg op Koningsdag 2023. 

bennekom-streekbezoek-willem-alexander-maxima
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken gespannen toe bij een potje korfbal.

Het Koningspaar wandelt in Ede langs nieuwbouwwoningen op het voormalige ENKA-terrein. Deze voormalige kunstzijdefabriek is omgetoverd tot een hippe wijk waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima enthousiast worden onthaald. De zon is er zelfs bij gaan schijnen en de regenjassen en paraplu's zijn opgeborgen. 

ENKA-koningspaar
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren in het zonnige Ede.
ENKA1
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima trekken veel bekijks in Ede.

Gemeente Scherpenzeel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn gearriveerd bij Huis Scherpenzeel, waar ze deze middag in gesprek gaan met vrijwilligers in de zorg, de recreatieve- en culturele sector en in het sociaal domein.

scherpenzeel-streekbezoek
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima poseren voor Huis Scherpenzeel.
willem-alexander-kip
Koning Willem-Alexander schudt de handen van een 'kip'.

Gemeente Barneveld

Na de wandeling op het Appelpad gaan Willem-Alexander en Máxima naar de gemeente Barneveld. Hier bezoeken ze het Poultry Expertise Centre (PEC) op het terrein van Aeres MBO Barneveld. Het PEC is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen van de pluimveesector.

Streekbezoek-gelderse-vallei-barneveld
Na de wandeling brengt het koningspaar een bezoek aan het Poultry Expertise Centre in Barneveld.

Het koningspaar krijgt binnen een rondleiding langs leghennen en kuikens. Vervolgens spreken ze in een tent op het terrein met ondernemers in de pluimveesector. Vier jonge boeren vertellen over uitdagingen in de sector, zoals vogelgriep, hoge kosten voor voer en energie en het landbouwakkoord. De koning zegt dat "de boer in Nederland hoort te zijn". Aan een andere tafel, waar het gaat over 'Sociaal-economische impact', vertellen de ondernemers na afloop dat ze "veel begrip" hebben ervaren van het koningspaar.

Streekbezoek-gelderse-vallei-barneveld

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Gemeente Nijkerk

Het koningspaar begint het streekbezoek in Nijkerk. Hier worden ze begroet door leerlingen van basisschool De Appelgaard. Aansluitend maken ze kennis met de burgemeesters van de gemeenten in de Gelderse Vallei die ze vandaag bezoeken. Koningin Máxima draagt voor het streekbezoek vandaag een creatie van Natan

streekbezoek-gelderse-vallei1
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden door kinderen begroet in Nijkerk.

Daarna maken Willem-Alexander en Máxima een wandeling op het Appelpad. Hier spreken ze met met vrijwilligers die het klompenpad van acht kilometer lang onderhouden. 

Streekbezoek-gelderse-vallei-maxima
Streekbezoek-gelderse-vallei-appelpad
Streekbezoek-gelderse-vallei
Willem-Alexander en Máxima tijdens de wandeling op het Appelpad.
Streekbezoek-gelderse-vallei-appelpad
Tijdens het streekbezoek maken de koning en koningin een wandeling op het Appelpad in de buurt van Nijkerk.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Programma streekbezoek Gelderse Vallei 2023

Gemeente Nijkerk - Het koninklijk paar begint het streekbezoek aan de Gelderse Vallei in de buurt van Nijkerk. Daar wandelen ze op het Appelpad en spreken ze met vrijwilligers die dit historische wandelpad met liefde onderhouden. 

Houden de Oranjes eigenlijk van wandelen?

Lees ook over:

Houden de Oranjes eigenlijk van wandelen?

Gemeente Barneveld - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken vervolgens het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld. In dit centrum werken bedrijven, overheidsinstellingen en kennisinstellingen die betrokken zijn bij de pluimveesector met elkaar samen. Tijdens het streekbezoek krijgen de koning en koningin een rondleiding door het centrum. Ook gaan ze het gesprek aan met boeren en ondernemers uit de buurt over de verduurzaming van de pluimveesector.

Gemeente Scherpenzeel - Rond het middaguur arriveren Willem-Alexander en Máxima in Scherpenzeel. Daar wandelen ze samen door het park en bezoeken ze Huis Scherpenzeel, waar ze vooral in gesprek gaan met vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn actief in de zorg, de recreatieve- en culturele sector en in het sociaal domein. Het is geen verrassing dat de twee veel aandacht besteden aan vrijwilligerswerk, als beschermpaar van het Oranje Fonds zijn zij als geen ander bewust dat vrijwilligers noodzakelijk zijn voor de samenleving. 

Gemeente Ede - Na Barneveld reist het koninklijk stel door naar de gemeente Ede, waar ze zich in Bennekom van hun sportiefste kant laten zien bij korfbalvereniging DVO. Ook hier weer gaan de koning en koningin in gesprek met vrijwilligers die een grote rol spelen bij de sportvereniging. 

Gemeente Wageningen - Als laatste reist het koninklijk paar af naar Wageningen, waar ze het streekbezoek afsluiten. Maar niet voordat ze een bezoek hebben gebracht aan studentenvereniging SSR-W. Daar praten ze met studenten over hun keuze voor een studie in de voedselproductie, -voorziening en -ontwikkeling. We vinden het niet gek dat het streekbezoek wordt afgesloten op een sociëteit, want Wageningen is écht een studentenstad. 

Houd dit artikel in de gaten voor meer updates over het streekbezoek! 

Foto's: ANP / Bron: RVD 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--