Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sussexes: Wij sjoemelden niet met geld van organisaties

21 juli 2020 · Leestijd 3 min

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben het geld van hun opgegeven organisatie Sussex Royal niet in eigen zak gestoken. Een woordvoerder van het koppel ontkent in Britse media claims van organisatie Republic.

De groep, die zich openlijk uitspreekt tegen de monarchie, stapte naar de Britse waakhond U.K. Charity Commission omdat de Sussexes het geld van hun voormalige liefdadigheidsinstelling hebben gestort op de rekening van Harry's organisatie Travalyst. Die instelling staat volgens Republic niet officieel geregistreerd als goed doel, laat de groep weten aan Newsweek.

Een woordvoerder van Harry en Meghan ontkent dat het geld aan de organisatie voor iets anders is of wordt gebruikt. "Subsidies aan de non-profitorganisatie Travalyst zijn bedoeld voor de voortdurende ontwikkeling van projecten die gemeenschappen, dieren in het wild en het milieu zullen ondersteunen door middel van duurzaam reizen en toerisme. Alle subsidies zijn onpartijdig en objectief verleend, volledig in overeenstemming met de bestuursvereisten, en zijn transparant gerapporteerd in volledige overeenstemming met de voorschriften."

Sussex Royal werd opgericht nadat Harry en zijn broer prins William hun gezamenlijke Royal Foundation besloten op te splitsen. Harry en Meghan moesten afstand nemen van de merknaam Sussex Royal nadat zij hadden aangekondigd een stap terug te doen binnen het Britse koningshuis. Inmiddels heeft het koppel al de vervangende stichting Archewell opgericht.

ANP-354429615_Harry_en_Meghan.jpg

De Britse actiegroep Republic is verbaasd over de "overtrokken reactie" van prins Harry. Dat liet voorman Graham Smith dinsdag weten aan The Independent.

De UK Charity Commission waar Republic heeft aangeklopt heeft nog geen bewijs gezien voor de aantijgingen, maar heeft de zaak in onderzoek, werd dinsdag bekend. "Dat wachten we rustig af, en als alles klopt dan leggen we ons erbij neer", aldus Smith. Advocaten van prins Harry spraken van een lastercampagne en dreigden met juridische stappen. Alles zou transparant en volgens de regels zijn gedaan, en niets was in de eigen zakken van Harry en echtgenote Meghan terechtgekomen.

Loskoppelen

"Die suggestie hebben wij ook niet gedaan", aldus de Republic-voorzitter. Smith zette echter vraagtekens bij de achtereenvolgende loskoppeling van Harry en Meghan uit de Royal Foundation, waaraan ze samen met prins William en diens vrouw Catherine deelnamen, de daaropvolgende aankleding van de Sussex Royal en het daarna weer opheffen daarvan, zonder dat al het papierwerk voor bijvoorbeeld Travalyst al was verricht. De Royal Foundation gaf geld aan Sussex Royal, dat op haar beurt weer geld gaf aan Harry's nieuwe non-profitorganisatie Travalyst.

Ook als de intenties van Harry en Meghan goed waren, dan kan het zijn dat er fouten zijn gemaakt bij de afhandeling, zo meent Republic dat om die reden de waakhond inschakelde. Harry ziet dat echter als een motie van wantrouwen en een poging hem zwart te maken. Wanneer de Charity Commission uitspraak doet, is niet bekend.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--