Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Update: Dit weten we over Sussexit

9 januari 2020 · Leestijd 4 min

Prins Harry en zijn vrouw Meghan maakten woensdagavond bekend een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. Het koppel komt later met meer details over hun genomen beslissing. Wat weten we tot nu?

Spelregels

Harry en Meghan zijn van plan de spelregels voor de media bij hun openbare optredens drastisch te veranderen. Dat kondigen ze aan op hun nieuwe eigen website. De details moeten nog worden uitgewerkt, maar nu is al duidelijk dat ze af willen van de traditionele Britse media en met name de tabloids.

Het paar werkt niet langer mee aan de bestaande persregeling van Buckingham Palace, die geselecteerde media en hun koningshuisverslaggevers privileges geeft. Daarbij hoort ook het eerder krijgen van persberichten en foto's. Dat is volgens het paar niet meer van deze tijd. Ze willen zelf bepalen wie beelden krijgen en daarnaast wensen ze directer te communiceren met het publiek via hun eigen sociale media.

Media in de ban

De Britse media zijn in de ban van het laatste nieuws rond prins Harry en zijn vrouw Meghan. De hertog en hertogin van Sussex domineren donderdag vrijwel alle Britse voorpagina's.

Zo kopt The Sun "Megxit" en meldt de tabloid dat Harry's vader, Charles, en zijn broer William "witheet" zijn. The Daily Telegraph schrijft dat de Britse koninklijke familie "diep teleurgesteld" is vanwege het besluit van Harry en Meghan om "de firma te verlaten".

Veel kranten besteden vooral aandacht aan het feit dat Harry en Meghan, die twee jaar geleden trouwden, niet open zijn geweest tegenover de rest van de familie. De Daily Mirror verwijt het koppel dat "zij het de koningin niet eens verteld hebben". Een andere krant noemt de aankondiging de "meest turbulente" sinds het aftreden van koning Edward VIII in 1936.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beslissing

Harry en Meghan zijn van plan hun tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Ze willen dat hun in mei geboren zoon Archie wel de tradities van de koninklijke familie meekrijgt, maar dat het gezin daarnaast ook de ruimte heeft om zich te focussen op een nieuwe liefdadigheidsinstelling.

"We zijn voornemens een stap terug te doen als 'senior' leden van het koningshuis en eraan te werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we de koningin blijven steunen", schrijft het koppel.

Lees verder onder de verklaring van Harry en Meghan.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Teleurstelling

Queen Elizabeth liet woensdagavond via een statement van Buckingham Palace weten dat het gesprek met de hertog en hertogin van Sussex nog niet voorbij is. Volgens ingewijden zou de koningin niet op de hoogte geweest zijn van de verklaring die Harry en Meghan naar buiten gebracht hebben. Het Britse koningshuis zou teleurgesteld zijn over de beslissing van het koppel.

"De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium", luidt de verklaring van de koningin. "We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken."

#Sussexit

De beslissing van Harry en Meghan houdt de gemoederen op social media flink bezig. De hertog en hertogin van Sussex zijn het onderwerp van vele berichten die veelal met de treffende #sussexit worden afgesloten.

"Doe wat jullie gelukkig maakt", schreef iemand op Twitter. Ook hopen meerdere fans dat Meghan nu haar acteercarrière nieuw leven kan inblazen. "Betekent dit dat er een spin-off komt van Suits?"

Ook onder de aankondiging van Harry en Meghan op Instagram regent het reacties. Vele volgers wensen het paar succes, maar er zijn ook teleurgestelde berichten. "Jammer en egoïstisch", vindt een volger. "Iedereen hield van Harry voordat hij haar had ontmoet", schreef een ander.

Parttime

De stap die prins Harry woensdag heeft aangekondigd om zijn positie als vooraanstaand of 'senior' lid van de koninklijke familie op te geven, kent zijn gelijke niet in de moderne geschiedenis van het koningshuis. "Het enige wat in de buurt komt, is het aftreden van koning Edward VIII in 1936", aldus Dickie Arbiter, de voormalige perschef van Buckingham Palace, tegen de BBC.

"Harry heeft zijn hart laten spreken en niet zijn hoofd", meent Arbiter. De veel geraadpleegde voormalige ingewijde van de koninklijke familie zei niet te weten hoe Harry's wens om slechts 'parttime' deel te nemen aan koninklijke verplichtingen in de praktijk kan werken. Alleen al dat hij met echtgenote Meghan en zoontje Archie zijn tijd wil verdelen tussen Londen en Noord-Amerika is daarbij problematisch. "Denk alleen maar aan alle vluchten die nodig zijn, en de kritiek die ze daarvoor zullen krijgen."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--