Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn is vandaag precies 15 jaar geleden

30 april 2024 · Leestijd 3 min

"Wat begonnen is als een prachtige dag, is geëindigd in een vreselijk drama." Dit zijn de woorden van toenmalig koningin Beatrix. Tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn reed de 38-jarige Karst T. met zijn auto het publiek in en kwam tegen monument De Naald tot stilstand. Zeven omstanders kwamen om, tientallen raakten gewond. Vandaag staan we stil bij deze fatale dag.

Het is 30 april 2009. De stad Apeldoorn maakt zich klaar voor een groot feest: Koninginnedag. De menigte kleurt oranje en zoekt naarstig een plek langs de route om een glimp van de koninklijke familie op te vangen.

Feestelijk begin

De dag begint zoals alle andere Koninginnedagen met veel gezelligheid en plezier. Er worden spellen gespeeld, foto's gemaakt en gesprekken gevoerd met mensen langs de kant.

Lees verder onder de foto's.

koninginnedag-2009-beatrix
Koningin Beatrix aan het begin van Koninginnedag 2009.
koninginnedag-2009-maurits
Prins Maurits poseert nog met het publiek aan het begin van Koninginnedag 2009.
koninginnedag-2009-wa-beatrix-maxima
Toenmalig koningin Beatrix met prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Tragische afloop

Vlak voor het middaguur slaat de sfeer drastisch om. Een personenauto rijdt dwars door de mensenmassa heen en komt tot stilstand tegen het monument De Naald. De bestuurder, Karst Tates, heeft het gemunt op de koninklijke familie. De open bus waarin de koninklijke familie op dat moment zit, wordt niet geraakt. In totaal komen acht mensen om het leven, waaronder de dader zelf. Tientallen anderen raken gewond. Iedereen die de aanslag ziet gebeuren is in diepe shock.

Fotograaf Patrick van Katwijk is erbij en maakt een foto die de hele wereld overgaat. “Je hoort die knallen en je weet niet wat het is", zegt van Katwijk in de Blauw Bloed-podcast. "Dan draai je je om en zie je een auto op je afkomen, terwijl er mensen door de lucht vliegen. Ik had echt geen idee wat er gebeurde. Mijn hersenen gingen alle kanten op, maar toch bleef ik mijn camera op die bus richten. Het was een soort van automatisme.”

Lees verder onder de foto.

koninginnedag-2009-bus
De open bus met een geschokte koninklijke familie wordt vlak na de aanslag weggeleid.

De zucht

Aan het einde van Koninginnedag 2009 houdt koningin Beatrix een indrukwekkende toespraak die begint met een lange diepe zucht. "Wat begonnen is als een prachtige dag, is geëindigd in een vreselijk drama. Dat ons allen heel diep heeft geschokt. Mensen die er dichtbij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren op televisie. Allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben."

"We zijn sprakeloos dat zo iets vreselijks heeft kunnen gebeuren", vervolgt de koningin. "Mijn familie, maar ik denk allen in dit land leven van harte mee met de slachtoffers, met hun familie en vrienden."

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Steun aan slachtoffers en nabestaanden

De koninklijke familie is diep geraakt door de aanslag en is vanaf het eerste moment betrokken bij alle slachtoffers en de nabestaanden. Verschillende leden van de koninklijke familie, waaronder koningin Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, bezoeken gewonden die in het ziekenhuis liggen.

Lees verder onder de foto.

beatrix-ziekenhuis
Koningin Beatrix brengt op 2 mei 2009 een bezoek aan de Isala kliniek in Zwolle, waar een slachtoffer van de aanslag tijdens Koninginnedag verblijft.

Op 8 mei 2009 vindt er een herdenkingsdienst plaats om de slachtoffers te herdenken, ook daar zijn leden van de koninklijke familie bij aanwezig.

Lees verder onder de foto.

herdenking-aanslag-2009
Vlnr: Prinses Maxima, prins Willem-Alexander, koningin Beatrix, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.

Een jaar later, in 2010, wordt er een herinneringsmonument onthuld in Apeldoorn.

beatrix-2010
29 april 2010: koningin Beatrix is in Apeldoorn bij het herinneringsmonument.
wa-max-2010
29 april 2010: prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn ook bij de onthulling van het monument aanwezig.

Beeld: ANP / YouTube KoninklijkHuis

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--