Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lieve terugblik: royals tijdens hun eerste schooldag

21 augustus 2023 · Leestijd 4 min

De scholen in het midden van het land zijn weer begonnen en langzaam komt er een einde aan de zomervakantie. Dat betekent dat de koninklijke kinderen ook weer in de schoolbanken zullen duiken. Een leuke reden voor ons om terug te blikken op de eerste schooldagen van de royals.

Een eerste dag op de basisschool, middelbare school of een vervolgopleiding is best spannend. Wanneer de royal kinderen hun eerste stappen zetten in een nieuw schoolgebouw mogen wij vaak meegenieten met dat spannende moment. Dit zijn een aantal van die eerste schooldagen op een rij. 

De Oranjes 

Al vanaf de basisschool mogen de camera's mee op de eerste schooldag van onze prinsessen. In 2007 zien we prinses Amalia voor het eerst op school in Wassenaar. Hand in hand met koning Willem-Alexander en koningin Máxima komt Amalia aanlopen bij de Openbare Bloemcampschool. 

Lees verder onder de foto. 

Amalia eerste schooldag

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Acht jaar later stapt de prinses zelf op de fiets om naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag te gaan. Hier haalt ze in 2021 haar vwo-diploma.

ANP-333867344

Na een tussenjaar begint Amalia met een studie Politics, Psychology, Law and Economics in Amsterdam. Ook bij dit belangrijke moment mogen de camera's een glimp opvangen van haar eerste dag. Vol zelfvertrouwen komt de Prinses van Oranje aanlopen bij de universiteit. Helaas loopt haar studie anders dan ze hoopt, vanwege bedreigingen kan ze niet meer op kamers wonen en moet zij weer intrek nemen in Paleis Huis ten Bosch. 

ANP-454117766

Ook bij de eerste schooldagen van zusjes Alexia en Ariane kunnen we meekijken. Zo fotografeert koning Willem-Alexander zijn dochters traditiegetrouw op hun eerste dagen als middelbare scholieren op de fiets. 

Lees verder onder de foto's. 

Alexia eerste schooldag
Prinses Alexia op haar eerste dag op de basisschool.
Ariane eerste schooldag
Hand in hand met haar zussen loopt prinses Ariane haar basisschool binnen.
prinses-alexia-augustus-2017
Op naar de brugklas! In 2017 begint prinses Alexia net als Amalia op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.
prinses-ariane-eerste-lesdag-2-9-2019
In 2019 begint Ariane aan de middelbare school.

Britse royals

In het Verenigd Koninkrijk wordt er ook getrakteerd op mooie foto's wanneer een van de kinderen begint op een nieuwe school. Zo zien we net als in Nederland dat de prins en prinses van Wales hun kinderen naar school brengen voor de bijzondere mijlpaal. 

Lees verder onder de foto's. 

George eerste schooldag
Prins William brengt George alleen naar school, omdat Catherine op dat moment in verwachting is van prins Louis en last heeft van heftige ochtendmisselijkheid (hyperemesis gravidarum).
Charlotte eerste schooldag
Op de eerste schooldag van Charlotte kan Catherine er wel bij aanwezig zijn.
George en Charlotte
Louis eerste schooldag
In 2022 gaat het hele gezin mee voor de eerste schooldag van Louis.

Zelfs al bij koning Charles in 1962 mogen de camera's foto's maken van zijn eerste dag op de Schotse kostschool Gordonstoun. En vader, prins Philip, brengt net als prins William zijn zoon naar de poorten van de school. Philip heeft als tiener zelf ook op de Schotse school gezeten en wilde graag dat Charles hier zijn onderwijs zou volgen. 

ANP-445946082

Gabriella en Jacques van Monaco 

In Monaco beginnen de tweeling van prins Albert en prinses Charlène in 2018 aan hun schoolcarrière. De trotse moeder deelt foto's van Gabriella en Jacques die samen met hun rugzak op naar school toe lopen.  

Lees verder onder de foto's. 

540b043f5271-princess-charlene-children-jacques-gabriella-school-z-kopie
91543914c7be-princess-charlene-children-jacques-gabriella-school-1-z

Prinses Estelle 

De Zweedse kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel brengen net als Albert en Charlène in 2018 hun eerste kind, dochter Estelle, naar de basisschool. Van die speciale dag deelt het Zweedse hof leuke kiekjes van prinses Estelle in de schoolbanken. Van de eerste schooldag van prins Oscar een aantal jaar later is geen persmoment. 

Lees verder onder de foto's. 

ANP-359333631
Eerste schooldag-prinses-Estelle_180821-3
Eerste schooldag-prinses-Estelle_180821-2

Leonor en Sofía 

Bij de Spaanse koninklijke familie worden de twee dochters van koning Felipe en koningin Letizia net als andere koninklijke kinderen op hun eerste schooldag begeleid door hun ouders. In 2008 gaat prinses Leonor voor het eerst naar de basisschool en in 2010 treedt zusje Sofía in haar voetsporen. 

Lees verder onder de foto's. 

Eerste schooldag leonor
Eerste schooldag Leonor
Eerste schooldag Sofía

België

Ook onze zuiderburen delen graag beelden van de eerste schooldagen van hun kinderen. Zo mogen de camera's aanwezig zijn wanneer prinses Elisabeth in 2004 voor het eerst naar school wordt gebracht. 

Lees verder onder de foto's. 

ANP-300027946
ANP-305078905

En in 2006 is het de beurt aan Elisabeth's jongere broertje prins Gabriël. 

Lees verder onder de foto's. 

ANP-305025926
ANP-305025928

Voor het begin van haar studie aan de universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk, krijgen we een leuk inkijkje in Elisabeth's eerste periode als student. Zo krijgt de prinses een rondleiding door onder andere de bibliotheek van de school en de eetzaal. 

ANP-438698429
ANP-438698428

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP / Belgian Royal Palace / Koninklijk Huis / The Prince and Princess of Wales / hsh princess charlene

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--