Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: koningspaar op streekbezoek in de Kop van Noord-Holland

25 november 2023 · Leestijd 2 min

In de nieuwste uitzending van Blauw Bloed vertelt Paul Rem over de bijzondere band tussen de Nederlandse royals en de Kop van Noord-Holland. Het is dan ook geen toeval dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2014 een streekbezoek brengen aan dit gebied. Reden genoeg voor een terugblik van dit bezoek.

Dit streekbezoek is het tweede van het koningspaar.

Lees verder onder de foto.

Streekbezoek-2014

Thema van het streekbezoek

Het streekbezoek staat in het thema van regionale samenwerking, met een focus op economie. Door het samenwerkingsprogramma ‘De Kop Werkt!’ werken de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel samen met de provincie Noord-Holland om de positie van de regio te versterken.

Lees verder onder de foto.

Streekbezoek-2014

Activiteiten

Tijdens het streekbezoek bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de plaatsen Den Oever en Den Helder. Het koningspaar wordt toegezongen door kinderen van een plaatselijke basisschool, waarna ze door de haven van Den Oever lopen.

Lees verder onder de foto.

Streekbezoek-2014

Vervolgens vertrekken de koning en koningin per bus naar Den Helder. Daar genieten ze onder andere van een rondvaart op de reddingsboot "Prins Hendrik". Het schip is vernoemd naar de man van koningin Wilhelmina, die erg geïnteresseerd was in de reddingsmaatschappij. Tijdens de rondvaart maakt koning Willem-Alexander zelf foto's op zijn smartphone.

Lees verder onder de foto.

Streekbezoek-2014

Bijzonder streekbezoek

Het streekbezoek aan de Kop van Noord-Holland is een belangrijk bezoek voor het koningspaar. Koning Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht in deze regio. Tijdens het bezoek draagt koningin Máxima een speciale jurk, die ontworpen is door Edouard Vermeulen. Bij het ontwerpen van de jurk heeft Vermeulen hulp gekregen van een kind dat meedeed aan Make-a-Wish.

Streekbezoek-2014

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--