Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thaise koning besluit langer in eigen land te blijven

28 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Koning Vajiralongkorn keert voorlopig niet terug naar Duitsland, waar hij de afgelopen dertien jaar vrijwel permanent heeft gewoond. Dat is woensdag door doorgaans goed ingelichte bronnen gemeld. De Thaise koning is sinds 11 oktober in eigen land en was van plan om zondag weer te vertrekken. Het huidige verblijf is het langste van dit jaar. De vorige zeven bezoeken duurden steeds minder dan 24 uur.

Pro-democratie demonstranten in Thailand, 26 oktober 2020.
Pro-democratie demonstranten in Thailand, 26 oktober 2020.

Koning Vajiralongkorn ligt van alle kanten onder vuur en wil naar verluidt orde op zaken stellen. Voor het eerst sinds mensenheugenis staat de monarchie ter discussie. Dat was tot voor kort een taboeonderwerp mede omdat er vijftien jaar gevangenisstraf staat op kritiek op het koningshuis. Sinds eind augustus echter hebben voor democratie en het aftreden van de regering demonstrerende studenten ook hervorming van de monarchie aan hun eisenlijst toegevoegd, en woensdag heeft een lid van de oppositie in het parlement gezegd dat naar hen moet worden geluisterd. 

De koning heeft geen baat bij hervorming. Zo willen de studenten dat hij zich niet langer mengt in militaire zaken en de politiek, dat paal en perk wordt gesteld aan het koninklijke budget, dat de wet op majesteitsschennis wordt afgeschaft en dat hij terugverhuist naar Thailand. Vajiralongkorn had de laatste jaren zijn macht juist uitgebouwd en zoekt volgens waarnemers nu naar mogelijkheden om de geest van hervorming weer in de fles te krijgen.

In de schijnwerpers

Eén manier is om onrust aan te wakkeren door meer aanhangers van het koningshuis, al of niet met zachte dwang of betaling, de straat op te sturen om de confrontatie aan te gaan met de pro-democratie studenten. Als daarbij geweld ontstaat, heeft het leger een excuus om naar beproefd Thais recept in te grijpen of zelfs weer een staatsgreep te plegen, zoals voor het laatst in 2014 gebeurde.

Voor Vajiralongkorn kleeft er echter één bezwaar aan dit bekende scenario. Hij staat inmiddels internationaal in de schijnwerpers en ook Duitsland houdt hem scherp in de gaten. Hardhandig ingrijpen in Thailand zou zich kunnen vertalen in een inreisverbod en dat wil de koning, die enkele huizen bezit in Beieren, voorkomen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--